Dizelaši nisu za Amerikance, ili Amerikanci nisu za dizelaše

Jedan od šefova Audija iznio je mišljenje da kupci u SAD nisu spremni da prihvate automobile sa dizel pogonom i da su evropski proizvođači možda pogriješili što su im uopšte i nudili ovu vrstu vozila

Folksvagenov dizel skandal iz 2015. vjerovatno je zadao konačni udarac inače slabašnim pokušajima da se američki kupac ubijedi da je nabavka automobila sa dizel motorom dobar izbor za njega.

Par godina prije toga, Audi je, uz par drugih brendova koji su u vlasništvu grupe Folksvagen, pokrenuo “ofanzivu dizelaša” na američko tržište. Teren je pripremljen odgovarajućom marketinškom kampanjom, i prodaja je krenula. A onda je uslijedila pomenuta afera u vezi sa lažiranjem mjerenja štetnih gasova Folksvagenovih TDI dizelaša, koja naravno nije zaobišla ni Audi.

Sporna vozila su povučena sa tržišta, a prodaja je zaustavljena dok se na postojećim dizel motorima ne izvrše modifikacije koje bi omogućila da agregati zadovolje propisane standardre u pogledu emisije izduvnih gasova.

Nakon toga, trebalo je da se modeli Audija sa TDI jedinicama ponovo nađu u prodajnim salonima širom sjevernoameričkog kontinenta.

Američka vozačka kultura jednostavno ne prihvata dizelaše, i to nema puno veze sa skandalom koji je imao Fau ve

Ipak, prema najnovijim vijestima koje je objavio Car & Driver, do toga neće doći. U razgovoru za ovaj magazin, šef Audija zadužen za tehnički razvoj, Peter Mertens, rekao je smatra kako Amerikancima generelno nije stalo do dizelaša.

– Mislim da američki kupci iskreno ne vjeruju u dizel automobile, jer njihova vozačka kultura ne može da prihvati takvu vrstu vozila – objašnjava Mertens.

– Mnogi su željeli da im nametnu automobile na dizel, mi Evropljani smo se takođe trudili, ali smatram da smo sve vrijeme pokušavali da im prodamo proizvod za koji jednostavno nisu zainteresovani. Drugim riječima, dali smo im odgovor na pitanje koje nisu ni postavili.

On dodaje da je sada otežavajući faktor i loša reputacija dizelaša iz prethodnih par godina.

– Ljudi su uvjereni da su dizelaši nešto što je loše samo po sebi, nešto od čega nemaju koristi a što je ujedno loše za životnu okolinu”, kaže šef Audija.