EFT: Ne napuštamo Stanare, ali tražimo strateškog partnera

Energija

Povodom poslaničkih pitanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske koja se odnose na EFT Stanari, danas se ponovo oglasila ova kompanija.

U saopštenju “EFT grupe” navodi se da je “Vlada RS donijela odluku o smanjenju koncesione nadoknade za sve termoelektrane u Republici Srpskoj, sa 3.6 odsto na 0.5 odsto od ukupnog prihoda, ali je istovremeno zadržana nadoknada za korištenje prirodnih resursa u iznosu od 1,5 evra po proizvedenom MWh.

“Time je sprečeno dupliranje naplate nadoknade po istom osnovu, a uslovi poslovanja za sve termoelektrane u Republici Srpskoj dovedeni su u istu ravan. EFT Stanari će godišnje plaćati oko 10 miliona KM, što je znatno više nego u svim okolnim zemljama, uključujući i Srbiju”, zaključuju u “ETF grupi”.

Oni ističu da je EFT potpisao ugovor o koncesiji “jer je imao odluku Vlade, donesenu u to vrijeme, da će se ukinuti nadoknada za prirodne resurse ili da će se smanjiti koncesiona nadoknada”.

Prema navodima iz ove kompanije, Termoelektrana Stanari “radi profitabilno, redovno otplaćuje kineski i sve druge kredite, kao što redovno i na vrijeme isplaćuje za 777 zaposlenih plate koje su daleko iznad republičkog prosjeka”.

Oni konstatuju da je za kinesku CDB banku projekat Stanari prvi projekat u sektoru energetike gdje se kao zajmoprimac i garantor povraćaja kredita pojavljuje privatna firma.

“Vlada RS nije garantor bankama za povraćaj CDB ili drugih kredita koje koriste EFT Stanari. Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obavezu garantovanja ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obaveze RS nastupile bi u slučaju raskida koncesionog ugovora koji je pruzrokovala RS kao davalac koncesije, na primjer zbog zahtjeva da EFT plaća istu nadoknadu dva puta, kroz nadoknadu za priroodne resurse i kroz koncesionu nadoknadu”, poručuju iz “EFT grupe”.

U ovoj kompaniji zaključuju da “EFT nema namjeru da napušta Stanare, ali razmatra opciju dovođenja partnera kako bi oslobodili kapital za nove projekte u RS i regionu”.

“Nakon planiranog godišnjeg remonta koji je obavljen u maju, elektrana radi u punom kapacitetu i isporučuje energiju po ugovoru gdje je cjelokupna energija za narednih 10 godina prodata po fiksnoj cijeni”, poručuju iz “EFT grupe”.

(ATV)