Do 2018. 4G mreža i video prenosi će biti glavni

Najnovije Ericsson Mobility Report istraživanje predviđa da će do 2022. godine biti 2.6 milijardi novih korisnika mobilnog širokopojasnog interneta, odnosno preko milion novih korisnika dnevno

Dominantna tehnologija za internet pristup 2018. godine biće LTE, odnosno 4G, koja će zbog toga biti najbrže rastuća mobilna tehnologija ikada, a ukupan mobilni saobraćaj je porastao za 70 odsto u periodu prvo tromjesečje 2016. – prvo tromjesečje 2017. godine.

Kompanija Ericsson predviđa brzi rast mobilnog povezivanja i porast prenosa mobilnih podataka na globalnom nivou za osam puta do 2022. godine u odnosu na trenutni obim prenosa.

U narednih šest godina, skoro 2.6 milijardi novih pretplatnika počeće da koristi mobilne širokopojasne mreže.

Najnoviji set podataka o porastu broja pretplatnika i prenosa podataka u mobilnim mrežama predstavljen je u junskom izdanju Ericsson Mobility Report istraživanja. Ono ukazuje na najveći godišnji rast mobilnih podataka posmatrano od 2013. godine, za šta je zaslužan veliki rast u Indiji, i ukazuje na sve veću potrebu za mobilnim internet saobraćajem.

Korišćenje pametnih telefona i jednostavan pristup mobilnim internet servisima čini veliki dio podataka o mobilnom saobraćaju. Kompanija Ericsson analizira „prenos mobilnih podataka na pametnim telefonima“ bez „mobilnog data saobraćaja“ kako bi se ovaj trend jasnije ilustrovao. Do kraja 2022. godine, ukupan prenos mobilnih podataka na pametnim telefonima će porasti devet puta, i dostići će brojku od 66 ExaByte mjesečno.

Niklas Hejveldop, glavni strateg i direktor Sektora za tehnologiju i poslovanje u kompaniji Ericsson, izjavio je: „Na osnovu mjerenja obavljenih u stotinama mobilnih mreža, Ericsson Mobility Report istraživanje istinski ilustruje ogroman rast u telekomunikacionoj industriji. Broj 4G pretplatnika raste brže nego ikada, ubrzava se zamjena LTE protokola Voice protokolom, a rast mobilnog saobraćaja je sada na nivou koji nismo videli od 2013. godine“.

„Posebno raduje to što telekomunikaciona industrija preduzima odlučne korake ka unapređenju mreže, uključujući i odobrenje Non-Standalone 5G New Radio rješenja, koje će omogućiti ranu implementaciju 5G tehnologije. Naš izvještaj predviđa da će ova implementacija rezultirati u više od pola milijardi 5G pretplata i 15 odsto pokrivenosti svjetske populacije do 2022. godine“.

Očekuje se da će 2018. godine LTE prevazići GSM kao tehnologija sa najvećim pristupom po broju pretplatnika. Brzina kojom se ova tehnologija implementira i usvaja nije dosad bila viđena. Bilo je potrebno samo pet godina da LTE tehnologija dođe do 2.5 milijardi ljudi, u poređenju sa WCDMA/HSPA ili 3G tehnologijom, kojoj je bilo potrebno osam godina. Samo u trećem tromesečju 2017. očekuje se da će doći do rasta od 250 miliona novih LTE korisnika.

Dok je rast LTE tehnologije pokrenut potražnjom za unapređenim korisničkim iskustvom i bržim mrežama, implementaciju 5G tehnologije stimulisaće potreba za unapređenim karakteristikama mobilnog širokopojasnog interneta i industrijskim rješenjima za automatizaciju i povećanu efikasnost procesa.

Može se reći da će 5G biti ona mreža koja je podržati najširi spektar slučajeva upotrebe. Više od pola milijardi 5G pretplatnika bi trebalo da bude aktivno do 2022. godine, ne računajući IoT veze. Očekuje se da će 5G tehnologija pokriti oko 15 odsto svjetske populacije do 2022. godine.