Kina lansirala najbržu internet mrežu na svijetu

TECH

Kina je počela razvijati ono što naziva najnaprednijom internetskom mrežom na svijetu, za koju obećava da će raditi nekoliko puta brže od trenutnih mreža.

Mreža – koja može putovati brzinom od oko 1,2 terabita (ili 1200 gigabita) svake sekunde – dovoljno je brza za prenos podataka iz 150 filmova u jednoj sekundi, prema kineskom proizvođaču tehnologije Huawei.

One predstavljaju teoretske brzine koje se neće uskoro pojaviti u domovima potrošača. Ali snažnija, brža internetska usluga ima široke implikacije za firme, brži prenos informacija, prednosti trgovanja dionicama i druge implikacije za nacionalnu sigurnost.

Na konferenciji za medije ove sedmice, Huawei i China Mobile službeno su pokrenuli državnu okosnicu sljedeće generacije, u partnerstvu s pekinškim Univerzitetom Tsinghua i Cernetom, obrazovnom i istraživačkom mrežom koju finansira kineska vlada.

Mrežna okosnica je mrežna infrastruktura koja premješta internetski promet na različite geografske lokacije i može podržati prenose podataka bez potrebe za tehnologijama kao što su 5G i električna vozila.

Nova mreža se proteže na 1.800 milja optičkih kablova između Pekinga i juga. Nije dato više detalje o planovima za širenje širom zemlje.

Testovi su počeli ovog ljeta, ali sama mreža kreće otprilike dvije godine prije nego što su stručnjaci predviđali.