LinkedIn pravi AI koji pomaže u traženju posla

TECH

LinkedIn, platforma za poslovno povezivanje, razvija alat temeljen na vještačkoj inteligenciji, poznat kao ‘AI asistent’, s ciljem da podrži korisnike u pronalaženju zaposlenja, olakša prijave za poslove te omogući istraživanje kulture kompanija koje ih zanimaju.

Ovaj alat pomaže korisnicima da se bolje pripreme za intervju i razgovore s potencijalnim poslodavcima.

Nima Owji, web programer koji redovno  dijeli informacije o nadolazećim aplikacijama ili unapređenjima unutar njih, podijelio je na Twitteru snimku ekrana AI ‘asistenta’, piše Business Insider, prenosi Bankar.me.

Na stranici koju je Owji otkrio, LinkedInov tim predstavlja novi alat nazvan ‘LinkedIn Coach’. Ovaj alat omogućuje korisnicima da se prijave na poslove, steknu nove vještine i otkriju nove načine za povezivanje, uz podršku vještačke inteligencije.

Na tom mjestu je i primjer kako će AI asistent funkcionisati. Korisnici će moći da postavljaju razna pitanja, kao što su informacije o djelatnosti određene kompanije ili njenoj radnoj kulturi.

LinkedIn nije dao detaljnije komentare o razvoju Coach alata. Amanda Purvis, predstavnica kompanije, kratko je izjavila: “Stalno istražujemo nove načine kako bismo unaprijedili iskustvo naših članova na LinkedInu i uskoro ćemo imati više informacija za podijeliti.”

Ranije je LinkedIn već testirao AI chatbot za pretplatnike i korisnike svoje poslovne društvene mreže. Ovaj chatbot pomaže korisnicima u slanju poruka te ih obavještava o objavljenim oglasima za posao.