Threads do 100 miliona korisnika u samo pet dana

TECH

Threads, koji je prošle sedmice pokrenula Meta u 100 zemalja, postao je najbrže rastuća aplikacija nakon što je dosegla 100 miliona korisnika u samo pet dana. Time je prestigao chatbot ChatGPT kojem je trebalo dva mjeseca da dosegne isti broj korisnika.

Aplikacija Threads, kojom američki web div Meta konkuriše društvenoj mreži Twitter, još nije dostupna korisnicima u EU. U Meti kao razlog kašnjenja pokretanja u EU navode nejasnoće vezane za evropsko zakonodavstvo oko razmjene podataka.

Aplikacija je od srijede uveče dostupna korisnicima u 100 zemalja, a web stranice već bilježe novi rekord. Prema portalu Quiver Quantitative danas je u 9 sati po srednjoevropskom vremenu premašio brojku od 100 miliona korisnika.

Prema pisanju francuske novinske agencije AFP, aplikacija Threads preuzela je prvo mjesto od chatbota ChatGPT. Tako je aplikaciji TikTok trebalo devet mjeseci da dosegne 100 miliona korisnika, dok je Instagram, koji takođe spada pod Metin kišobran, nakon dvije i po godine dosegao 100 miliona korisnika.

Tvrdi se da Twitter ima oko 200 miliona redovnih korisnika, ali se aplikacija suočila s brojnim problemima otkako je milijarder Elon Musk prošle godine preuzeo firmu i otpustio hiljade zaposlenih. Musk, koji je takođe vlasnik Tesle i SpaceX-a, posljednjih mjeseci uznemirio je korisnike Twittera brojnim promjenama, uključujući naplatu dosad besplatnih usluga.

Brojni izazivači Twittera pojavili su se posljednjih godina, ali nijedna platforma nije se proširila do te mjere da ugrozi Twitterovu poziciju, navodi AFP. Threads sada ima veliku prednost jer je aplikacija povezana s Instagramom koji ima više od milijardu redovnih korisnika.

Musk je samo nekoliko sati nakon lansiranja aplikacije Threads, Meti zaprijetio tužbom. Metu, čiji je izvršni direktor Mark Zuckerberg, optužena je za nezakonito prisvajanje Twitterovih poslovnih tajni i drugog intelektualnog vlasništva angažovanjem desetina bivših zaposlenih Twittera koji su još imali pristup strogo povjerljivim informacijama.