Azijske berze pale, cijene nafte u fokusu

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava pad cijena nafte na najniže nivoe u sedam mjeseci

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 1,5 odsto.

U Šangaju su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na gubitku 0,7 odsto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih nivoa. To je najviše posljedica zabrinutosti ulagača zbog oštrog pada cijena nafte jer proizvodnja u SAD-u i nekim drugim ključnim proizvođačima ′crnog zlata′ raste, što umanjuje uticaj smanjenja proizvodnje članica OPEC-a.

Nakon što je juče potonula oko 2 odsto, zaronivši na najniži nivo u sedam mjeseci, jutros se cijena barela na londonskom tržištu drži oko 46,02 dolara. Na američkom se tržištu barelom jutros trguje po 43,55 dolara, dok mu je juče u ovo doba cijena iznosila 44,25 dolara.

Jutros su jedino u Šangaju cijene akcija blago porasle, oko 0,15 odsto, što se zahvaljuje odluci američke firme MSCI da u svoj indeks akcija na tržištima u razvoju uvrsti neke kineske A akcije.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan, nakon dva dana rasta podržanog očekivanjima da će američka centralna banka još jednom u ovoj godini zategnuti monetarnu politiku. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,69 bodova, nedaleko od najvišeg nivoa u mjesec dana, dok je juče u ovo doba iznosio 97,60 bodova. Pritom je cijena evropske valute skliznula na 1,1135 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1145 dolara. Američka je valuta oslabila u odnosu na japansku, pa je kurs dolara skliznuo s jučerašnjih 111,75 na 111,40 jena.