Azijske berze: Dolar pao, indeksi zabilježili skok

Berza

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija u mirnom trgovanju porasle, dok je dolar oslabio jer su ulagači na kraju godine odlučili povući zaradu s tržišta

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,1 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,1 odsto.

U Australiji i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,5 odsto.

U godini koju su obilježila velika iznenađenja na političkoj sceni – uključujući Bregzit i neočekivanu pobjedu Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima – MSCI indeks azijskih akcija ojačao je 3,8 odsto. To je prvi rast tog indeksa nakon dvije godine pada i njegov najbolji rezultat u posljednje četiri godine.

Najveći rast cijena akcija u azijskoj regiji u ovoj godini zabilježen je na berzi u Tajlandu, gotovo 20 odsto, a slijedila je indonežanska berza s rastom od 16 odsto.

Japanski Nikkei indeks završiće godinu na otprilike istom nivou na kojoj je startovao, dok je u Kini zabilježen pad cijena akcija za otprilike 12 odsto.

U minusu će godinu završiti i berze u Maleziji, za 3,4 odsto, te na Filipinima, za 1,6 odsto, dok su sve ostale porasle.

A na valutnim je tržištima u posljednjem radnom danu ove godine dolar oslabio, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest drugih najvažnijih svjetskih valuta, jutros skliznuo 0,35 odsto, na 102,28 bodova, odmaknuvši se od najviših nivoa u 14 godina. U odnosu na početak godine, dolarov indeks ojačao je 3,7 odsto.

Euro je jutros ojačao prema američkoj valuti za 0,6 odsto, pa je njegov kurs dostigao 1,0530 dolara ali od početka godine na gubitku je oko 3 odsto. I dok je prema euru u ovoj godini ojačao, u odnosu na japansku valutu, dolar je oslabio 3,5 odsto. Njegova se cijena jutros kreće oko 116,50 jena.

Kineski je juan u ovoj godini zabilježio znatne gubitke, pa je prema dolaru oslabio oko 7 odsto, iako je kineska centralna banka prodavala dolare kako bi odbranila domaću valutu.

A cijene su nafte jutros manje-više stabilne. Na američkom se tržištu cijena barela kreće oko 53,80 dolara, što znači da je od početka godine zabilježila rast od 46 odsto. Još je više u ovoj godini poskupio barel na londonskom tržištu, za 51 odsto, pa godinu završava na nivou od oko 56,80 dolara.