Ikea i Apple napravili aplikaciju za virtuelno isprobavanje namještaja

Predstavljanjem platforme iOS 11 Apple je i službeno ušao u svijet proširene stvarnosti (Augmented Reality). IKEA je, s druge strane, već eksperimentisala s virtuelnim namještajem

Međutim, kombinovanje Appleove platforme AR Kit i Ikeinog materijala mogao bi otvoriti potpuno novu dimenziju za svijet potrošača.

Appleov čelnik Tim Cook je u nedavnom intervjuu otkrio kako je nevjerovatno uzbuđen oko svijeta proširene stvarnosti. Iako Apple za ostatkom IT svijeta u tom smislu kasni godinama, čini se kako će opet oni imati glavnu riječ kada je riječ o širenju mogućnosti AR svijeta na masovno tržište.

IKEA je nedugo nakon toga otkrila kako zaista rade na prvoj AR aplikaciji nove vrste te da potpuno računaju na takav pristup stvarima. Osnovni rad aplikacije biće krajnje jednostavan. Potrošači će moći iskoristiti svoje iUređaje kako bi snimili svoj dom te u njega potom prostorno smjestili fotorealistične 3D prikaze namještaja prije nego ga uopšte kupe.

Michael Valdsgaard u intervjuu za časopis DiGital dodaje i kako je Appleova AR tehnologija toliko dobra da je smještanje virtuelnih proizvoda ‘milimetarski precizno’, sa stvarnim veličinama namještaja i odgovarajućim osvjetljenjem. Inicijalno se očekuje dostupnost kakvih 600 proizvoda unutar same aplikacije.

Za početak priče, očekuje se kako će se proširena stvarnost moći iskoristiti tek u samim trgovinama, ne u domovima, ali stvari idu u tom pravcu. Jedini problem su, napominje Valdsgaard, rokovi. iOS 11 na iUređaje stiže ovu jesen, ali postoji mogućnost kako Ikeina aplikacija neće biti potpuno spremna do tada.

U idealnom obliku, app će pored mogućnosti smještanja 3D objekata u sklopu proširene stvarnosti, omogućiti i kupovinu proizvoda direktno iz aplikacije. Na to bi se moglo pričekati još neko vrijeme.

Valdsgaard zaključuje kako je Ikeina budućnost kao kompanije za namještaj usko vezana za tehnologiju. ‘Kada želite ući u svijet proširene stvarnosti zaista morate razumjeti tehnologiju.’