7-Eleven prestigao Google i Amazon u dostavi dronovima

Trgovački lanac 7-Eleven sa oko 56.600 trgovina u 18 zemalja, javio je da je dronovima uspješno dostavio robu ispred domova 77 kupaca u Renu, Nevada

Sve su pošiljke poletjele u novembru prema probranim mušterijama koje žive u radijusu do dva kilometra od trgovine. Portal posvećen tehnologiji Recode piše da je riječ o prvim regularnim komercijalnim isporukama dronovima u Sjedinjenim Američkim Državama i da je 7-Eleven poletio prije potencijalno snažnije konkurencije čiji su najpoznatiji predstavnici Project Wing (Alphabet/Google) ili Prime Air (Amazon).

7-Eleven surađuje s proizvođačem dronova Flirtey, letjelice koriste GPS sastav da bi identifikovale cilj i ne slijeću na tlo, već paket ispuštaju iz vazduha. Iz Flirteya tvrde da su sve narudžbe u posljednjim testovima isporučene unutar deset minuta i da su dronovi bili u vidokrugu pilota iako su letjeli autonomno.

NASA i FAA (Federalna administracija za avijaciju) u oktobru su provele niz testove upravo u Renu kako bi istražile sastav kontrole leta na niskim visinama, odnosno provjerile može li se kretanje bespilotnih letjelica pratiti i snimati bez nadzora pilota. Kontrola vazdušne plovidbe dronova je ključna za njihovu širu komercijalnu upotrebu.