Slovenci kupili 9,8% Jugopetrola

Slovenački investitor, sakriven iza kastodi računa NLB banke kupio je juče na Montenegroberzi oko 9,8 odsto akcija naftne kompanije Jugopetrol za ukupno 5,78 miliona eura

Akcije su Slovenci kupili na aukciji od Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG i povezanih lica po prosječnoj cijeni od 13,5 eura po akciji, koja je bila početna, saznaju “Vijesti” nezvanično iz nekoliko izvora domaćem na tržištu kapitala.

Predstavnici slovenačke KD grupe, koji već 16 godina većinski kontrolišu bivši privatizacioni fond MIG, a danas transformisano akcionarsko društvo, posljednjih nekoliko godina transakcije u Crnoj Gori su obavljali većinom posredstvom ofšor kompanija registrovanih na Kipru.

Iza čitavog juče obavljenog posla na berzi stoje Slovenci a to pokazuje to što je pored angažovane slovenačke NLB banke, broker kupca bio Global broker dilerkojim godinama u Crnoj Gori gazduje Slovenac Saša Sajko.

Drugi pokazatelj u prilog ovoj tvrdnji da su Slovenci, u krajnjem, kupci ovog vrijednog paketa akcija Jugopetrola je prošireni dnevni red predstojeće skupštine akcionara MIG-a, zakazane za 30. jun. Planirano je da MIG kupi i stekne obveznice (dužničke hartije od vrijednosti) svog osnivača i emitenta KD Ljubljana, koji je nakon Masovne vaučerske privatizacije u Crnoj Gori prije 16 godina osnovao bivši fond MIG.

Direktor MIG-a Dragan Radusinović rekao je uoči transakcije da za akcije postoji interesovanje investitora iz Grčke, Slovenije i Crne Gore.

MIG je prošlu godinu završio sa dobiti od 729.483, dok je 2015. imao gubitak od 3.181.969 eura.

Neraspoređena dobit je na kraju 2016. iznosila 42.714.592 eura, a akumulirani gubitak 104.858.105 eura.

Većinski vlasnik Jugopetrola sa 54,35 odsto akcija je grčki Helenik petroleum. Helenik je kupio većinski paket akcija Jugopetrola 2002. godine za 65 miliona eura. Izostala je dokapitalizacija Jugopetrola, kojoj su se protivili predstavnici fondova zajedničkog ulaganja.