Osnivači Googlea od maja prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Akvizicije

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara.

Page je prodao dionice vrijedne 462 miliona dolara, dok je Brin prodao dionice vrijedne 610 miliona dolara. Obojica prodaju dionice po unaprijed utvrđenom planu trgovanja dionicama. Posljednji put su dionice prodavali 2017. godine kada je istekao posljednji plan trgovine.

Alphabetove dionice su ove godine dobro kotirale na berzama. Vrijednost dionica klase A je porasla za 50 posto u odnosu na prošlu godinu te su nadmašile vrijednost dionica Amazona i Applea. Iz kompanije su 29. jula saopćili da su imali velike prihode i zaradu u drugom kvartalu ove godine.

Page je sa pozicije izvršnog direktora Alphabeta, u čijem je vlasništvu Google, odstupio krajem 2019. Tada je za izvršnog direktora Googlea izabran Sundar Pichai. U isto vrijeme je Brin odstupio za pozicije direktora Alphabeta.

Spomenuti dvojac je Google osnovao 1998. Ostali su članovi uprave kompanije i imaju većinski udio u vlasništvu kontrolirajući 51 posto dionica, piše CNBC.