Rezultati Nikea solidni, najavio saradnju s Amazonom

Nike je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 8,7 milijardi dolara, 5,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a najveći svjetski proizvođač sportske opreme najavio je i saradnju s Amazonom

Prema poslovnom izvještaju , objavljenom u četvrtak, čista dobit Nikea porasla je u proteklom tromjesečju, do kraja maja, za 19,4 posto, na 1,01 milijardu dolara. I prihodi i dobit kompanije porasli su više nego što su analitičari očekivali, ali rezultati se znatno razlikuju po najvažnijim Nikeovim tržištima.

Tako su prihodi na sjevernoameričkom tržištu, najvećem Nikeovom tržištu, stagnirali na godišnjem nivou zbog jačanja konkurencije. Premda Nike i dalje dominira u Sjevernoj Americi, analitičari kažu da posustaje u odnosu na njemački Adidas i domaće konkurente, kao što je Under Armour.

Posebno je snažna konkurencija Under Armoura, drugog po veličini američkog proizvođača sportske opreme, u segmentu košarkaških proizvoda, ponajviše patika.

Zbog toga je početkom juna Nike najavio povlačenje s tržišta nekih svojih proizvoda koje smatra zastarjelima i ukidanje 2 posto ili oko 1.400 radnih mjesta.