Euro i uragan oborili akcije

Berza

Akcije na evropskim i azijskim berzama su u blagom padu zbog porasta vrijednosti eura i posledica uragana Harvi u američkoj državi Teksas

Investitori čekaju procjene štete katastrofalnih poplava koje bi mogle da ostave duboke posledice i na američku industriju nafte i gasa.

Njemački indeks DAX u minusu je 0,5 odsto, francuski CAC 40 je pao za 0,2 odsto, a britanske berze su danas zatvorene zbog praznika.

Indeksi na istoku zabilježili su različite rezultate trgovanja. Japanski Nikei 225 ostao je praktično nepromijenjen, šangajski kompozitni indeks u plusu je 0,9 odsto, hongkonški Hang Seng je porastao za 0,1 odsto, a južnokorejski Kospi je u plusu 0,4 odsto.

Sastanak centralnih bankara u mjestu Džekson Hol u američkoj saveznoj državi Vajoming bio je veliki ekonomski događaj prošle nedelje. Investitori nisu bili iznenađeni govorima šefice Federalnih rezervi Dženet Jelen i predsjedniku Evropske centralne banke Marija Dragija.

Cijene nafte danas su u padu. Referentna američka nafta, prema podacima Blumberga, pala je za 1,04 odsto, dok je cijena nafte Brent pojeftinila za 0,08 odsto.