Frankfurtska berza najavljuje alternativu londonskom tržištu

Berza

Operater frankfurtske berze najavio je formiranje alternativnog tržišta u Evropskoj uniji za pojedine važne finansijske transakcije koje se trenutno obavljaju na londonskom tržištu dionica, nastojeći da Londonu preotme što više poslova nakon Bregzita

Ispostava njemačke kompanije Eurex udružila je snage sa grupom velikih banaka, uključujući Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank i JP Morgan, sa ciljem izgradnje pozicije u segmentu usluga kliringa finansijskih transakcija.

Najava evropske alternative londonskom tržištu odnosi se na kliring „kamatnih swapova“ koje kompanije koriste kako bi se zaštitile od promjena u kamatnim stopama, odnosno kako bi njima špekulisale. Kliring spada među krupne zalogaje za koje će se boriti London i evropski finansijski centri paralelno pripremama Britanije za izlazak iz Evropske unije.

Brisel je u maju objavio da će Londonu nakon Bregzita uskratiti pravo da i dalje bude sjedište kompanija koje obavljaju usluge kliringa euro transakcija. Time bi glavni grad Britanije izgubio pristup finansijskim tokovima koji se godišnje mjere u hiljadama milijardi.

Nakon što Britanija u martu 2019. godine izađe iz EU, banke sa sjedištem u Velikoj Britaniji izgubiće i dozvolu za rad u zemljama EU.

Evropske metropole poput Pariza, Amsterdama i Dablina već su uložile značajne resurse kako bi nagovorile banke da se za Bregzit pripreme uspostavom ispostave baš na njihovom području.

Njemačkom finansijskom centru Frankfurtu za sada polazi za rukom da zasjeni glamurozniju evropsku konkurenciju. Očekuje se da bi u tom gradu moglo biti otvoreno i do 10 hiljada novih radnih mjesta u bankarskom sektoru, pokazuje istraživanje koje je naručila lobistička grupa Frankfurt Main Finance.

Velike američke i azijske banke već su se odlučile za Frankfurt.

Britanski Sunday Times izvijestio je ove nedelje da Goldman Sachs i još četiri banke čitavu godinu dana prije preseljenja troše desetine hiljada eura kako bi za djecu svojih zaposlenih rezervisale mjesta u frankfurtskim školama s programima na engleskom jeziku.

Iz Goldman Sachsa su prošle nedelje prenijeli da su u Marienturmu, neboderu u izgradnji, unajmili prostor za oko hiljadu radnika.