Ovih pet legendarnih brendova ima ruske korijene

Style

Ove danas poznate u celom svetu kompanije zgrću milione dolara godišnje i utiču na trendove, modu i još mnogo toga. A zajedničko im je to da su ruskog porijekla

1. Max Factor

Max Factor znamo kao popularnu liniju američke kozmetike koja pripada ogromnoj korporaciji Procter&Gamble.

Međutim, kompaniju je zapravo osnovao poljski biznismen jevrejskog porijekla Maksimilijan Abramovič Faktorovič. Rođen je 1872. godine u mjestu Zdunjska Vola, u vrijeme kada je istočna Poljska bila dio Ruskog carstva.

Faktorovič je od mladih godina radio u industriji ljepote. U početku kao pomoćni šminker u pozorištu. 1895. je otvorio svoju prodavnicu kozmetike, krema, parfema i perika. Bilo je to u Rjazanju, 200 km od Moskve.

1904. Maksimilijan je sa porodicom emigrirao u Sjedinjene Države, a pet godina kasnije osnovao Max Factor. Kozmetičar je ugledao priliku u tome da prodaje perike i šminku rastućoj američkoj filmskoj industriji, što mu se i isplatilo.

Bio je toliko uspješan da jedna zlatna zvijezda na Holivudskoj stazi slavnih nosi njegovo ime.

2. Sobranie

Jedan od najstarijih brendova luksuznog duvana na svijetu osnovao je Albert Vajnberg, koji se 1879. preselio iz Odese u London (Odesa je u 19. vijeku takođe bila dio Ruskog carstva). 1929. Albertov rođak Isaja Redstoun je registrovao zaštitni znak Balkan Sobranie, a kasnije je ime kompanije skraćeno na Sobranie, naziv koji znamo i danas.

Vrsta cigareta Black Russian napravljena je kao omaž korijenima brenda, a logotip podsjeća na grb Ruske Federacije iz 1883. godine.

3. Chevrolet Corvette

Malo ljudi zna da je ovaj poznati sportski automobil dizajnirao Zora Arkus-Duntov, rođen 1909. godine u ruskoj porodici u Belgiji kao Zaharij. Postao je poznat kao otac Korvete.

Arkus-Duntov je prije nego je dobio posao kao konsultant u američkoj kompaniji Aviation Motors radio za proizvođača motocikala Mondial u Belgiji. 1942. je napokon osnovao vlastitu kompaniju pod nazivom Ardun Mechanical Corporation.

Njegov uspjeh je privukao pažnju Ševrolea, a 1953. mu je ponuđena dužnost u kompaniji General Motors. Sledećih 30 godina Zora ili Zaharij je odigrao veliku ulogu u razvoju trkačkih automobila Corvette, a učestvovao je i u stvaranju 6,2-litarskog motora 550 konjskih snaga. Corvette Grand Sport rođen je 1963. godine. Danas je to vrijedan klasični automobil, tražen među kolekcionarima.

4. Timberland

Brend obuće Timberland osnovao je 1952. u SAD ruski imigrant Natan Švarc. Rođen je u siromašnoj jevrejskoj porodici u Odesi. Njegov otac, deda i pradeda su bili takođe obućari.

Natan je bio veoma ambiciozan i htio je da napravi napredniju obuću. Smislio je vodootporne cipele sa gumenim đonom.

Danas kompaniju Timberland vodi DŽefri Švarc, Natanov unuk.

5. Mishka

Mishka je popularni brend ulične odjeće sa sjedištem u Njujorku. Osnovao ga je Mihail Bortnjik 2003. godine. Sam naziv kompanije je skraćena verzija imena Mihail.

Miša Bortnjik je rođen 1978. u SSSR-u, a njegovi roditelji su se kada je imao samo godinu dana preselili u Bruklin. Oduvek je volio grafite i grafički dizajn, a njegov prvi veliki projekat bio je za Marvel Comics.

Danas je Mishka poznat brend u SAD i širom svijeta. Kompanija takođe posjeduje diskografsku kuću, biciklističku ekipu, a izrađuje i lookbook-ove za modnu industriju.