Novi trend: Kako postati finansijski nezavisan do 40. godine i poći u prijevremenu penziju

Style

“Postani finansijski nezavisan i pođi u prijevremenu penziju” (FIRE) – pokret je koji se vrlo brzo raširio SAD-om. Riječ je o sistemu štednje i pomnog planiranja finansijskih sredstava za ‘stare’ dane.

Mnogi se ovom pokretu priključe već od samog početka svog radnog odnosa, a cilj im je da u svojim 30-ima ili 40-ima odu u penziju i pritom si osiguraju dovoljno novčanih sredstava za lagodan život.

Jose i Tatiana, jedni su od nekolicine američkih parova koji su se odlučili na štednju kako bi mogli da odu u prijevremenu penziju. Sa svojim planom krenuli su već na samom početku svoje veze jer nijesu željeli da cijeli svoj život provedu opterećeni poslom.

Oboje rade za jednu investicionu kompaniju, a trenutno 70 odsto svojih primanja stavljaju sa strane. Tako su unazad nekoliko godina svoj kućni budžet srezali s 110.000 dolara na 44.000 dolara godišnje.

“Štedjeti za prijevremenu penziju može svako. To nije samo za imućnije ljude koji imaju velika primanja. Važno je dobro odrediti svoj cilj i držati ga se, ma koliko god se ponekad činio neostvariv”, istakla je Tatiana.

Dosad su uštedjeli 1,2 miliona dolara, što im je prema njihovoj računici dovoljno za 30 godina ako će pri tome trošiti 40.000 dolara na godinu. Iako su već 2017. godine, po finansijskoj slici, bilo spremni na prijevremenu penziju, odlučili su da će nastaviti raditi sve do 2020.

Bračni par pojasnio je da se prije svega u ovom poduhvatu može uspjeti jedino ako supružnici, odnosno životni partneri imaju zajednički cilj.

Uz to, važno je odrediti koliko novaca želite da uštedite i u kojem vremenskom periodu. Isto tako, morate odlučiti planirate li se isključivo držati štednje i rezanja svog budžeta iz godine u godinu ili ćete se okušati u investicijama koje će vam u konačnom donijeti željeni iznos, piše Market Watch.

Takođe, ističu kako je jednako bitno da osoba, tokom svog radnog vijeka, ne mijenja previše poslova, već da istraje u napretku unutar jedne kompanije.

“Naravno, vaša primanja će se s vremenom mijenjati. Bilo da dobijete povišicu ili pronađete bolje plaćeni posao. Morate biti svjesni činjenice da ćete plan prilagođavati životnim okolnostima. Važno je da niste rob vlastitog sistema, pojašnjava Jose.

Svakako, kažu, kako ovakav stil života nije lagan jer morate biti pažljivi gdje i kako trošite i morate odrediti svoje prioritete:

“Doći će period borbe, iskušenja i nedoumica, no važno je da ne skrenete s puta”, poručila je Tatiana.