Menadžeri vole Švajcarsku zbog visokih plata i životnog stila

Države Bliskog istoka privlače poslovne ljude beneficijama poput plaćenih putovanja kući, smještaja i zdravstvenog osiguranja.

Analiza HSBC banke pokazala je da se isplati biti strani menadžer u Švajcarskoj. Računali su u kojim državama poslovni ljudi imaju najveća primanja. Zemlja s izuzetno razvijenim bankarskim sektorom i sjedištima najvećih svjetskih kompanija, poput farmaceutskog diva Novartisa ili moćnika s tržišta kapitala Glencore, menadžerima bez državljanstva isplaćuje prosječnu platu od 188.275 dolara godišnje. Iznos je to dvostruko veći od svjetskog prosjeka za vodeće ljude kompanija bez državljanstva pa se ekonomska emigracija visoko pozicioniranih najviše isplati u toj politički neutralnoj zemlji. Visoke plate nude i Hong Kong, Indija i Singapur te SAD i Kina, ali te zemlje nisu među prvih deset po atraktivnosti za razvoj karijere poslovnim ljudima.

Presudan je životni stil
Stranci ocjenjuju Švajcarsku kao najbolju državu za rad ne samo zbog visokih plata već i zbog mogućnosti ličnog rasta – objašnjava Dean Blackburn, koji je vodio analizu, naglašavajući da je Švajcarska na vrhu ljestvice zbog toga što uz izvrsne plate nudi i vrlo dobro razvijenu poslovnu kulturu. Čak 69 posto menadžera koji su učestvovali u anketi na temelju koje je napravljena analiza istaknuto je da je u Švajcarskoj moguće bolje balansirati privatni i profesionalni život nego u njihovoj domicilnoj zemlji, a njih oko 61 posto istaklo je da poslovna kultura na višem nivou nego u njihovoj domovini.
Da su uslovi rada i okruženje na poslu čak i važniji nego sama plata, pokazuje i činjenica da su Njemačka i Švedska na drugom, odnosno trećem mjestu po poželjnosti u očima menadžera iako nude plate tek nešto više od globalnog prosjeka. Inače, evropske su države zauzele šest od deset vodećih mjesta na ljestvici najpoželjnijih država za razvoj karijere pa su se uprkos visokim platama Hong Kong, Singapur i Ujedinjeni Arapski Emirati jedva ugurali na ljestvicu deset najpoželjnijih, a SAD-a među tim državama i nema.

– Stranci u Švedskoj i Njemačkoj imaju dodatne beneficije koje se ne mogu mjeriti novcem – rekao je Blackburn za Bloomberg. Nijemci nude najveću sigurnost zaposlenja menadžerima, a u Švedskoj je najlakše balansirati privatni i profesionalni život.

Troškovi života u Švajcarskoj
Iako Švajcarska isplaćuje najbolje plate, mora se naglasiti i da je to zemlja s uvjerljivo najvišim troškovima života, što je vidljivo i iz podatka da je hrana 70 posto skuplja od evropskog prosjeka, a troškovi zdravstva dvostruko su veći od onih u EU.

Najbolji ugovori uključuju i plaćeno zdravstveno osiguranje, smještaj i putovanja kući, a takve su beneficije uobičajene na Bliskom istoku pa ih nude Bahrein i Saudijska Arabija. Hong Kong i Singapur ocijenjeni su kao države u kojima je najlakše razvijati karijeru, ali nisu među najpoželjnijim državama zbog uvjerenja da se previše žrtvuje lični život te da posao u azijskim tigrovima degradira životni stil. Analiza HSBC-a radi se drugu godinu zaredom, a obuhvatila je 26.871 stranca na menadžerskim pozicijama koji rade u više od 100 zemalja na svijetu. (Manager.ba)