“Tvrdi Brexit” bi koštao finansijski sektor 49 milijardi dolara

Britanija će izgubiti status najvećeg finansijskog centra u Evropi ako ne zadrži otvorene granice za specijalizovane radnike, ako ne poboljšava infrastrukturu i ne širi veze sa privredama u usponu, navodi britanski City

U izvještaju najsnažnije britanske finansijske lobi grupacije piše da bi kontinentalna Evropa na kraju mogla da postane poželjnija destinacija za banke, osiguravajuće kuće i fondove za upravljanje imovinom, budući da oni preseljavaju poslovanje kako bi sačuvali pristup jedinstvenom tržištu EU, prenosi agencija Reuters.

Iako kompanije mogu u početku da krenu sa preseljavanjem malog broja poslova u Evropu, to bi moglo da počne da se ubrzava kad budu istekli zakupi imovine, kad se obave revizije poslovanja ili kad troškovi kapitala postanu neekonomični, ocjenjuje se u izvještaju.

– Napuštanje Velike Britanije bi moglo postepeno da erodira ‘efekat klastera’ finansijskog ekosistema, uz opasnost da serija malih preseljenja dovede do preokreta u tom ekosistemu – navodi se u dokumentu od 83 stranice.

Obezbjeđivanje povoljnog sporazuma za sektor finansijskih usluga u pregovorima o Brexitu jedan je od najvećih izazova za britansku vladu, jer je to njen najveći izvozni sektor i najveći izvor prihoda od poreza na dobit pravnih lica, smatraju finansijski eksperti u Cityju.

Britanska finansijska industrija bi, prema nekim procjenama, mogla da izgubi do 38 milijardi funti (49 milijardi dolara) prihoda u takozvanom “tvrdom Brexitu”, koji bi ograničio njen pristup jedinstvenom tržištu EU.

U izvještaju se navodi da vlada mora da obezbijedi preduzećima da regrutuju radnike kako bi popunili nedostatak specijalizovanih kadrova i da pojednostavi proces dobijanja viza.

Brexit je već otežao privlačenje ljudi u Britaniju, a vlada uvodi mjere kojima useljavanje u zemlju čini još restriktivnijim i skupljim. Troškovi angažovanja zaposlenog na temelju petogodišnje vize su porasli za 250 posto, na 7.000 funti tokom prošle godine, prenosi Reuters.