Bankrot najvećeg američkog prizvođača mlijeka

Najveći američki proizvođač mlijeka, Dean Foods, proglasio je bankrot nakon 94 godine postojanja.

Ove godine, prodaja je opala za 7 odsto u prvih šest mjeseci, dok se profit smanjio za 14 odsto. Dionice ove kompanije su u 2019. godini izgubile 80 odsto vrijednosti.

Kompanija Dean Foods proizvodila je neke od najprepoznatljivijih mliječnih proizvoda u SAD, a za svoj bankrot krivi to što Amerikanci sve manje koriste kravlje mlijeko. Bankrot je proglašen zbog toga što je dug bio toliki, da nisu mogli da isplaćuju otpremnine svim svojim bivšim radnicima. Od postojećih finansijera, Dean Foods je prikupio 850 miliona eura, kako bi mogao da nastavi poslovanje.

Prema podacima CNN-a kravlje mlijeko se sve manje koristi u SAD, jer korisnici traže opcije s manje šećera ili alternative bazirane na biljkama. Globalno tržište za alternative mlijeku će ove godine prema procjenama zaraditi više od 18 milijardi dolara, smatraju iz Euromonitor-a.

CNN dodaje kako prodaja kravljeg mlijeka opada posljednje četiri godine, dok je prodaja mlijeka od zobi porasla na 53 milijarde dolara, što predstavlja rast od 633 odsto. Ipak, iz CNN-a naglašavaju i da je za Dean Foods veliki problem bio to što im je ugovor otkazao najveći kupac, Walmart, koji je razvio svoj brend mlijeka.