Milijarde eura za spas aviokompanija

Finansije

Letovi aviokompanija u velikoj mjeri obustavljeni zbog pandemije koronavirusa.

Partnerske aviokompanije su pregovarale nedjeljama sa svojim vladama s obzirom da avioprevoznici u cijelom svijetu propadaju ili traže spas od države, prenosi AP.

Proteklih nekoliko nedjelja ograničenja putovanja uzdrmale su čitavu industriju, a Er Frans i KLM saopštili su ranije ovog mjeseca da očekuju da njihov saobraćaj bude smanjen za više od 90 odsto u narednim mjesecima.

Er Frans će dobiti tri milijarde eura direktnih zajmova od francuske države i bankarski zajam od četiri milijarde eura koji garantuje država, navela je aviokompanija u saopštenju.

Govoreći na nacionalnoj televiziji TF1, francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da je pomoć neophodna za “spasavanje naše nacionalne aviokompanije”. On je rekao da vlada trenutno ne razmatra nacionalizaciju Er Frans.

Holandski ministar finansija Vopke Hekstra najavio je da će vlada obezbjediti između dvije i četiri milijarde eura kako bi pomogla kompaniji KLM da preživi razorni uticaj pandemije.

Hekstra je rekao da novac biti u obliku garancija i kredita prevozniku i da vlada pomaže KLM “zbog vitalnog značaja koji ta kompanija, u kombinaciji sa (amsterdamskim aerodromom) Šiphol, ima za holandsku ekonomiju i zaposlenost”.