Počela proizvodnja Teslinog Modela 3

Prvi serijski primjerak novog električnog automobila američkog proizvođača sišao je sa fabričke trake, potvrdio je Ilon Mask na Twitteru

Prvi čovjek kompanije Tesla objavio je i dvije fotografije produkcijskog Modela 3, na kojima se vidi da je dizajn spoljašnjosti praktično nepromjenjen u odnosu na pretprodukcijski automobil iz 2016.

Mask je početkom jula objavio da će prvih 30 kupaca koji su prije više od godinu dana rezervisali svoj primjerak, preuzeti svoje automobile 28. jula, na zabavi koja se organizuje povodom lansiranja Modela 3 na tržište.

Prema njegovim riječima, rast proizvodnje biće eksponencijalan: 100 automobila biće napravljeno u avgustu, preko 1.500 u septembru, a do decembra mjesečna proizvodnja će dostići 20.000 vozila.

U Tesli očekuju da će u 2018. drastično povećati proizvodnju, pa bi godišnje sa fabričkih traka trebalo da siđe blizu 500.000 primjeraka Modela 3, što će omogućiti da kupci manje čekaju na svoje vozilo.

Za razliku od Modela S i Modela X, čija je maloprodajna cijena lako dostizala pa čak i prevazilazila 100.000 dolara, Model 3 će imati početnu cijenu od oko 35.000 dolara u SAD.

Tesla Model 3 će u osnovnoj verziji od 0 do 100 km/h stizati za manje od 6 sekundi, a u ponudi biti i brže varijante. Kada je riječ o autonomiji u vožnji, koja je veoma važna stavka svakog električnog automobila, bazični model će moći da prijeđe i do 350 km prije nego što se baterije istroše.

Novi model biće dostupan u verzijama sa zadnjim i pogonom na sva 4 točka, dok će vozilo biti standardno opremljeno auto-pilotom i brojnim bezbjednosnim sistemima za koje prvi čovjek Tesla Motorsa tvrdi da će garantovati maksimalnih 5 zvjezdica na svakom testu bezbjednosti u svijetu.