Dijeljenje lozinke biće krivično djelo

Computers

„Gardijan“ prenosi da je američki sud donio odredbu kojom će se korišćenje tuđe lozinke za pretplatničke servise ubuduće tretirati kao federalni zločin!

U šokantnom potezu američkih vlasti, dijeljenje lozinke ubuduće će biti maltene poistovećeno sa hakovanjem u očima zakona, u skladu sa Aktom o kompjuterskoj prevari i zloupotrebi.

Ova odluka odnosi se na sve servise koji su dostupni na Internetu, a zahtjevaju da vlasnik naloga plaća pretplatu, prenosi taj list i kao primjer navodi upravo popularni servis za gledanje filmova i serija Netfliks.

Korišćenje lozinke od strane bilo koga, osim „pravog“ vlasnika naloga, postalo je federalni zločin zbog slučaja Dejvida Nosala, koji je osuđen zbog hakovanja.

Nosal je dao otkaz u kompaniji za regrutovanje u kojoj je radio, i sa bivšim poslodavcima potpisao ugovor da im neće predstavljati konkurenciju najmanje još godinu dana. Međutim, za nekoliko mјeseci, regrutovao je nekoliko bivših kolega da pređu u njegovu novu firmu, i od njih dobio povјerljive dokumente iz stare kompanije.

Nosal je i lično pristupio računarima bivših poslodavaca, i to koristeći nalog i šifru svog kolege, pošto je njegov bio obrisan kada je dao otkaz.

Ovaj slučaj, koji se završio Nosalovim odlaskom u zatvor, predstavio je pravi presedan jer je on, umјesto za zloupotrebu poslovnog računara, bio optužen za hakerski napad.