Nvidia predstavila energetski najučinkovitiji super računar na svijetu

Super računari koji vrijede desetine ili stotine miliona američkih dolara, namijenjena su državnim institucijama ili velikim korporacijama. Nvidia to napokon mijenja i odnosi ih u naše domove

Riječ je o njihovom DGX SaturnV, koji se našao na listi 500 najmoćnijih računara na svijetu i na prvom mjestu energetski najučinkovitijih računara na svijetu.

Ima 63,488GB RAM i 60,512 Intel Xeon E5-2698v4 CPU jezgri. Oslanja se na 125 Nvidia 125 DGX-1S uz Pascal pogon, koji služe za „duboko učenje“, što daje i kognitivnu stavku na nivoima kakve se mogu vidjeti samo kod super računara. Koristi i dvije Nvidia Tesla P100 GPU.

Kad se govori o brzini, DGX SaturnV bilježi 9.46 gigaflops/watt, što ga čini 42 posto energetski učinkovitijim od najbržeg računara, kineskog  Sunway TaihuLight, brzine 93 TFlop/s, mnogo bržem od 5,6 TFlop/s koje donosi DGX SaturnV, ali ne i toliko energetski učinkovitom i ne toliko dostupnom za domaćinstva.

Kompletna cijena DGX SaturnV je 129 hiljade dolara. U odnosu na cijenu od 300 miliona dolara za super računare od deset najbržih na svijetu ili u odnosu na desetine miliona dolara za sve one u TOP500.

Može se očekivati da će brojne srednje i manje kompanije, ali i one veće, pohrliti da bi kupili DGX SaturnV i višestruko poboljšali učinkovitost svog poslovanja. Takođe, konkurencija će sad zasigurno pratiti ovaj trend i ponuditi tržištu svoje verzija finansijski dostupnijih super računara, a to znači da će se kroz sljedećih nekoliko godina cijene dodatno spuštati.