Azijske berze u porastu šesti dan, dolar stabilan

Berza

Na azijskim berzama u ponedjeljak cijene akcija porasle šesti dan zaredom, zahvaljujući bržem nego što se očekivalo rastu kineske ekonomije i uvjerenju ulagača da američki Fed neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike

Berzanski indeksi u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu bili su oko 7,30 sati u plusu između 0,1 i 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju i Singapuru oslabile 0,1 odsto.

U Japanu se danas zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u plusu 0,4 odsto, dostigavši novi najviši nivo od maja 2015. godine.

Rast tog indeksa šesti dan zaredom zahvaljuje se izvještaju prema kojem je kineska ekonomija u drugom tromjesečju poraslo 6,9 odsto na godišnjem nivou, isto kao u prethodnom kvartalu i više od očekivanja analitičara od 6,8 odsto.

Ulagače je posebno ohrabrio snažan rast domaće potrošnje, izvoza i industrijske proizvodnje, pa su i berzanski indeksi u Šangaju smanjili jutrošnje gubitke izazvane strahovanjima ulagača da kineske vlasti namjeravaju dodatno stegnuti ekonomske politike.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama zahvaljuje se i novim rekordima Dow Jones i S&P 500 indeksa u petak na Wall Streetu, nakon što su slabiji nego što se očekivalo podaci o potrošnji i inflaciji u SAD-u odagnali strah od preuranjenog stezanja monetarne politike američke centralne banke.

Zvaničnici Feda poručuju da ostaju pri svojim planovima o zaoštravanju politika, ali i da to zavisi o budućim ekonomskim pokazateljima.

Nakon što je u petak objavljeno da je stopa inflacije u SAD-u u junu ostala nepromjenjena, a da je promet u trgovini na malo oslabio drugi mesec zaredom, trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za novo povećanje kamata Feda u prosincu iznose samo 43 odsto, dok su prije tih podataka iznosili 55 odsto.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena nafte. Prošle nedjelje je cijena barela na američkom tržištu porasla više od 5 odsto, a jutros daljih 0,2 odsto, na 46,65 dolara. Na londonskom je tržištu barel jutros poskupio 0,3 odsto, na 49,05 dolara, nakon što mu je prošle nedjelje cijena skočila 4,7 odsto.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizovao nakon oštrog pada u petak izazvanog slabijim nego što se očekivalo ekonomskim pokazateljima. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, stagnira jutros oko 95,17 bodova, nakon što je u petak izgubio 0,6 odsto i skliznuo nedaleko najniže nivoe od septembra prošle godine. Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros 0,1 odsto, na 112,60 jena. Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1460 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1470 dolara.