Evropske berze: Berze podstaknute rudarskim i naftnim sektorom

Na evropskim berzama u srijedu ujutro indeksi su porasli, nakon pada dan prije, a zahvaljujući rastu cijena nafte i sirovina, najveće su dobitnice akcije u rudarskom i naftnom sektoru

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,4 odsto, nakon što je juče pao 0,3 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,20 odsto, na 7.375 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,25 odsto, na 12.019 bodova, a pariski CAC 0,15 odsto, na 4.980 bodova.

Najviše su jutros, 2 odsto, porasle cijene akcija u rudarskom sektoru, a sledi naftni s rastom od 1,3 odsto. To se zahvaljuje oporavku cijena nafte nakon što su juče pale na najniže nivoe od kraja novembra prošle godine.

Dok članice OPEC-a smanjuju proizvodnju prema lanjskom dogovoru, u SAD-u proizvodnja raste, pa niko nije siguran koliko će OPEC-ovo smanjenje proizvodnje uticati na ublažavanje neravnoteže između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje. Ipak, ulagači su ponešto odahnuli nakon sinoć objavljenih podataka o padu zaliha sirove nafte u SAD-u. Zahvaljujući tome, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 1,4 odsto, na 48,40 dolara.

Na tržištima vlada oprez jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči odluke čelnika američke centralne banke o ključnim kamatnim stopama. Dvodnevna sjednica Feda završava danas, a na tržištima se očekuje povećanje kamata za 0,25 postotnih bodova.

Taj je potez već ugrađen u tržišta jer zvaničnici Feda već nedjeljama najavljuju povećanje kamata ako ekonomski pokazatelji budu dobri, a svi posljednji izvještaji ukazuju na ubrzanje rasta američke ekonomije i jačanje inflacije prema ciljanom nivou Feda od 2 odsto.

Međutim, ulagači su oprezni jer očekuju jasnije signale namjerava li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom da bi rast ekonomije mogao dodatno ubrzati, kao i inflacije, jer predsjednik SAD-a Donald Trump već dugo najavljuje povećanje fiskalne potrošnje, a smanjenje poreza.