Vladimir Krulj: Fiat 500L bi mogao u Poljsku

Ekonomski savjetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj smatra da bi dijalog zaposlenih i rukovodstva “Fiata” trebalo da se obavi što prije

Vladimir Krulj je, komentarišući pojedine medijske napise da bi “Fiat” mogao da ode iz Srbije, rekao da bi izmiještanje proizvodnje modela “fiat 500L” moglo da se desi i to u Poljsku, za koju navodi da je jedna od zemalja koje se najbrže razvijaju. Krulj je rekao da svako odustajanje od dijaloga u “Fiatu” ne nosi poruku dobru za bilo koga. Dodaje da je izbjegavanje dijaloga generisanje problema i postavlja pitanje “ko zapravo dobija odustajanjem od pregovora”.

Prema njegovim riječima, zna se ko gubi odustajanjem od razgovora – radnici, grad Kragujevac i cijela Srbija. Sve to utiče na spoljnotrgovinsku razmjenu Srbije jer “Fiat” učestvuje u BDP-u u velikom procentu.

“Više je nego jasno da je Vlada zauzela stav po nekim bitnim pitanjima. Razgovarali su i sa premijerkom Brnabić, a imamo i dogovor sa Kragujevcom i normalno je da se uđe u bonus efikasnosti koji je vlada ispregovarala – što se više prodaje, više za one najbolje”, naglasio je Krulj.

Kolektivni ugovor, napominje ekonomski savjetnik u Vladi Srbije, štiti i firmu i zaposlene.

“Mislim da je bitno što kolektivni ugovor garantuje radna mjesta. Ključno pitanje je zašto prekidati dijalog”, ističe Krulj.

Povećanje zarada ostaje kao mogućnost, ali to, kaže, zavisi od tržišnih uslova.

Generalni štrajk oko 2.000 proizvodnih radnika u FCA počeo je 27. juna, sa zahtjevima da se poveća iznos bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara. Oni traže i da se obavi reorganizacija u cilju rasterećenja u procesu rada, isplate bonusi kao i naknada za prevoz van radnog vremena.