Za šest mjeseci od uvođenja taksi uvoz iz Srbije manji za 98 odsto

Region

Za šest mjeseci od uspostavljanja takse od 100 odsto uvoz iz Srbije je opao za 98.2 odsto, javljaju prištinski mediji.

Srbija je prije uspostavljanja takse bila najveći izvoznik na Kosovu, dok je za šest mjeseci ukupan uvoz robe iz Srbije opao na 4 miliona evra, dok je za isti period prošle godine izvoz na Kosovo iznosio 200 miliona eura.

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci je za radio Slobodna Evropa rekao da ima izraženo smanjenje uvoza robe porijeklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Ako se uzme u obzir period od januara do aprila 2018. godine sa istim periodom ove godine vidi se da je uvoz iz Srbije iznosio 134 miliona eura, dok je za 2019 godinu iznosio 2.4 miliona eura, što znači smanjenje od 132 miliona eura“, kazao je Staviljeci.

Prema statikama Carine Kosova, uvoz iz Srbije je zamijenjen robom iz Turske, Njemačke i Sjeverne Makedonije, dok je najviše od uspostavljanja takse dobila Albanija.

„Turska ima povećanje izvoza na Kosovo za 31 odsto u poređenju sa prošlom godinom, za 24 odsto je povećan uvoz robe iz Njemačke, dok je uvoz robe iz Severne Makedonije povećan za 53 odsto. Albanija ima najveće povećanje izvoza na Kosovo, za 60 odsto“, kaže Staviljeci.

Povećanje uvoza robe je zabilježeno i kada je u pitanju roba iz Slovačke, Italije i Hrvatske.