Financial Times: Šta se krije iza velikih arapskih investicija u nekretninske projekte na Balkanu?

Ugledni Financial Times u opširnom je članku proučio ulaganja kompanija s Bliskog istoka u nekretninske projekte na Balkanu, te otkrio razloge zašto je Balkan interesantno tržište za ulaganje, ali i koji su izazovi s kojima se kompanije tamo susreću

FT navodi kako neki misle da je interes ulagača iz Perzijskog zaliva podstaknut strateškim ili religijskim ciljevima, ali potom citira Ivana Cakarevića iz kompanije Rooftop Capital, koji vjeruje da pravi razlog ulaganja znatno prizemniji.

– Radi se o pogodnoj lokaciji na sjecištu puteva, gdje je cijena rada konkurentna, a nakana pristupanja Evropskoj uniji čini cijelu regiju privlačnom za ulaganja, tvrdi Cakarević.

Investicijska kompanija Dubaija (ICD) je u maju prošle godine kupila odmaralište Porto Montenegro za oko 200 miliona dolara, što je bilo prvo ulaganje u tu balkansku državu. U međuvremenu, egipatski preduzetnik Samih Sawiris uložio je 1,1 milion eura u elitno odmaralište Lustica Bay, a još dva arapska ulaganja: Plavi Horizonti i Montrose Montenegro su u pripremi.

Plave Horizonte muče problemi s vlasništvom zemljišta, što FT prepoznaje kao čest problem za investitore u regiji.

Investicija u Beograd na vodi, projekat vrijedan 3 milijarde dolara, je najvidljivije zalivsko ulaganje u regiju. Iza projekta stoji kompanija Eagle Hills iz Abu Dhabija, ali okružen je brojnim kontroverzama, od činjenice da je kompanija odabrana bez javnog tendera, do načina na koji je srpska vlada mijenjala zakone kako bi omogućila izgradnju. Dok je pažnja medija na kompanijama iz arapskih zemalja, direktor kompanije Coreside Srđan Vujčić procjenjuje kako je za čak 80 posto investicija u nekretnine u regiji zaslužan – Izrael.

– Izraelski investitori su se fokusirali na maloprodajne parkove i trgovačke centre, rekao je James Gunn, direktor Poseidon grupe, koji ima 10-godišnje iskustvo u regiji.

Gunn je za FT naglasio kako raste i interes južnoafričkih ulagača, koji u svojoj zemlji imaju problema s valutnim rizicima i ekonomskom nestabilnošću. Kompanija Reit Hyprop iz Johannesburga kupila je 60 posto beogradskog trgovačkog centra Delta City u februaru prošle godine. Ista kompanija kupila je i crnogorski Delta City u Podgorici, a u avgustu je kupila i trgovački centar u Skoplju. Južnoafrički New Europe Property Investments kupio je zagrebački Arena Centar krajem prošle godine.

Bosna i Hercegovina omiljena je meta investitora iz Perzijskog zaliva, pogotovo u nekretnine za odmor, stanovanje i trgovinu. Saudijski Al Shiddi Trading uložio je u sarajevski City Centre. Izgradnja na turističkom gradu Buroj Ozone pokraj Sarajeva počela je krajem prošle godine – investiciji vrijednoj 2,3 milijarde eura iza koje stoje ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Uprkos sredstvima koja pristižu u oslabljelu ekonomiju BiH, ove arapske investicije nisu naišle na univerzalnu dobrodošlicu, piše FT. Neki se građani žale na sraz kultura s posjetiocima, i puzajući nalet konzervativizma u zajednicama gdje se započinju projekti. Državna Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) tvrdi kako su ti problemi prenapuhani, a zalivske kompanije ne spadaju ni među najvećih 10 investitora u BiH.

– Neke zalivske države su među najvećim investitorima u EU, i tamo su dobrodošle, rekla je FIPA u saopštenju.

– Kapital ne poznaje religiju ni granice, poznaje samo profit. Stoga ne biste trebali misliti da zalivske države ovdje ulažu zbog muslimanskog naroda, ulažu zato jer mogu zaraditi u Bosni i Hercegovini. (Seebiz)