“Bosnalijek” gubi 32,2 miliona KM?

Finansije

Farmaceutska kompanija “Bosnalijek” mogla bi za dva dana da izgubi 32,2 miliona KM, kolika je vrijednost spora koji je pokrenula pred sudom u Sankt Peterburgu za naplatu potraživanja od ruskog distributera lijekova “Imperia Sodruzhestvo”

Ruska kancelarija “Bosnalijeka” je pokrenula 2016. godine dva spora protiv ove firme vrijednosti 11,5 i pet miliona eura, a Trinaesti apelacioni arbitražni sud u Sankt Peterburgu najavio je da će konačnu odluku donijeti u srijedu, 19. jula.

Prema Odluci ruskog 13. Apelacionog arbitražnog suda tokom suđenja je utvrđeno da je 30. decembra 2016. godine rukovodstvo “Bosnalijeka” potraživanja od kompanije “Imperia Sodruzhestvo” prodalo slovenačkoj kompaniji “Maksimus Holding”.

Međutim, slovenačka kompanija nakon samo nekoliko mjeseci (16. 05. 2017) dug prenosi na rusku kompaniju “International Agency Next-Concert”.

Bosnalijek može samo da pokuša da riješi ovu situaciju sa kompanijom “Maksimus Holding”, ali problem jer što ona ne posjeduje imovinu niti postoje aktivne bankarske garancije. Tako da su šanse Bosnalijeka da vrati 32,2 miliona maraka ravne nuli.