Ruski gigant optužuje: Političari nam se svete, žele da nas unište

Finansije

Kompanija Sistema koja se bavi od poljoprivrede do telekomunikacija u ponedeljak je izvijestila banke da je u tehničkom bankrotu jer ima problema sa otplatom 3,9 milijardi rubalja (66 miliona dolara) kreditnih obaveza

Dugovi ne mogu da se otplate jer je sud blokirao imovinu kojom je Sistema garantovala za kredite, a to je pak posledica sukoba s drugom najvažnijom kompanijom u zemlji – naftnim divom Rosnjeft.

Ta državna kompanija kojoj je na čelu Igor Sečin, osoba iz bliskog kruga predsjednika Vladimira Putina, tužila je Sistemu zbog navodnog uništavanja vrijednosti naftne kompanije Bašnjeft kojeg je nedavno preuzeo Rosnjeft. Državni div na sudu potražuje odštetu od čak tri milijarde dolara dok u Sistemi tvrde kako je vrijednost Bašnjefta rasla dok su oni bili njegovi akcionari.

„Situacija je direktna posljedica tužbe i znalo se da će zamrzavanje naše imovine dovesti do tehničkog bankrota“, ističe u saopštenju direktor Sisteme Mihail Šamolin.

Iz Rosnjefta nisu ostali dužni na Sistemin optužbe.

„Ako Sistema želi iskoristiti sudski proces, poput zamrzavanja imovine, kako bi zavarala svoje kreditore, to mnogo govori o poslovnom stilu te kompanije“, poručio je portparol Rosnjefta Mihail Leontijev.

Tamošnji analitičari smatraju kako je slučaj lakše shvatiti ako ga se sagleda u političkom kontekstu. Naime, većinski akcionar Sisteme je milijarder Vladimir Jeftušenkov čiju imovinu Forbes procjenjuje na devet milijardi dolara.

Iako se nikada nije uplitao u politiku, Jeftušenkov je kupovinom akcija Bašnjefta „stao na žulj“ Kremlju. Zbog optužbi za pranje novca prilikom kupovine akcija Jeftušenkov je 2014. bio i u kućnom pritvoru. S druge strane, odšteta koju traži Rosnjeft sugeriše da državne kompanije, pritisnute sankcijama, traže druge izvore novca.

Ovaj sukob uzrokuje mnogo štete investicionoj atraktivnosti Rusije, kaže profesor Aleksandar Abramov.

„Slučaj može stvoriti presedan da svaka aktivnost neke kompanije u prošlosti može biti upitna, a imovina oduzeta“, kaže Abramov.