Bayer smanjio očekivanja za 2017, akcije pale 4%

Finansije

Njemački farmaceutski i hemijski konglomerat, Bayer planira da smanji prognozu ovogodišnjeg profita, usljed većih zaliha u Brazilu, slabijeg učinka sektora za samostalno liječenje koji nudi proizvode i lijekove bez recepta te nepovoljnih kursnih razlika

Kompanija je saopštila da je u Brazilu zabilježila “neočekivano visok nivo zaliha proizvoda za tretiranje žitarica”, koji će jednokratno smanjiti dobit za oko 300-400 miliona EUR.

Takođe, sektor za samostalno liječenje bilježi slabije rezultate nego što se prvobitno očekivalo, dok će negativan uticaj na profitabilnost donijeti i “nepovoljno kretanje deviznih kurseva”. Bayer je naveo da farmaceutska divizija i zavisno preduzeće Covestro, koje je odvojio 2015. godine, bilježe odličan učinak, dok jedinica za proizvodnju hrane za životinje registruje poslovanje u skladu sa očekivanjima.

Akcije Bayera u petak su izgubile na vrijednosti više od 4%, spustivši se na 113,2 EUR, dok su na nedjeljnom nivou pale 7,1%. Istovremeno, u petak, Bayer je i zvanično zatražio od evropskog regulatora odobrenje za preuzimanja Monsanta, koje bi trebalo da bude odobreno do 7. avgusta ukoliko ne bude potrebe za dubinskim skeniranjem planirane akvizicije.