Tržište nafte zbunjuju podaci o američkim rezervama

Energija

Cijene nafte su danas stagnirale usljed mješovitih signala o američkim zalihama „crnog zlata“

Podaci naftne industrije ukazuju na povećanje isporuka prošle nedjelje, dok se očekuje da će zvanična državna statistika pokazati njihov pad.

Cijene naftnih fjučersa su beležile neznatno pomjeranje u Njujorku, nakon što su juče porasle za 0,8 odsto, izvještava agencija „Blumberg“.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u avgustu, čije ugovaranje za taj mjesec ističe sutra, trgovana je u 9:14 sati na nivou od 46,53 dolara za barel na berzi u Njujorku, što je rast za 13 centi u odnosu na dan ranije. Ukupan obim trgovanja bio je oko 15 odsto ispod 100-dnevnog prosjeka.

Sjevernomorska nafta „brent“ za septembarske isporuke ojačala je za 18 centi na 49,02 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cijena „brenta“ je na jučerašnjem zatvaranju bila u porastu za 42 centa, na 48,84 dolara.

Američke zalihe nafte su porasle za 1,63 miliona barela prošle nedelje, prema izjavama ljudi upoznatih sa podacima Američkog instituta za naftu.

Ti podaci su u suprotnosti sa „Blumbergovom“ anketom, u kojoj se prognozira da su zalihe smanjene za 3,5 miliona barela, što bi bio njihov trinaesti pad u 15 nedelja.

Anketa je sprovedena uoči izvještaja Uprave za informacije o energiji (EIA) koji se očekuje danas.