Rumunija uskoro energetski nezavisna?

Energija

Ideja o tome da Rumunija bude energetski nezavisna i da ima – u narednim godinama – mogućnost da postane veliki regionalni igrač odavno je želja vlade ove države

Rumunija sada ima šansu da zaista postane važna zemlja na energetskoj mapi regiona jer su otkrili najveće plinsko polje u državi.

Rumunski Romgaz je uradio istraživanje gdje je otkriveno najveće plinsko polje u državi u posljednjih 30 godina, a procjene su da bi ono  moglo zadovoljiti nacionalne potrebe za plinom za oko tri godine. Polje Caragele se prostire na površini od 35 km, u njemu su procijenjene zalihe 25 do 27 milijardi m3 plina, a proizvodnja će započeti 2019, objavio je Romgaz.

Ove godine će biti izbušeno još šest novih bušotina, a proizvodnja bi mogla rasti. Ukupna investicija se procjenjuje na 140 miliona eura, od čega će 40 miliona eura biti investirano ove godine. Jedan od planova koji bi mogli transformirati Rumuniju u izvoznika plina je bugarsko-rumunski plinovod koji bi trebao biti dovršen 2019. godine, a dvije će države povezati s Austrijom. Rumunija ima raznorodan miks energetskih izvora, a za razliku od mnogih zemalja tek desetinu svojih potreba za plinom pokriva uvozom iz Rusije, objavio je EMP.

Važno je istaći da je Rumunija u 2016. uvezla 7,4 miliona tona sirove nafte, što je za 872.000 tona ili za 13,2% više nego 2015. godine. U Rumuniji je 2016. proizvedeno 3,5 miliona tona sirove nafte, što je za 160.000 tona ili za 4,3% manje nego 2015. godine.

U novoj energetskoj strategiji se procjenjuje da će se nastaviti pad proizvodnje sirove nafte i u periodu 2030. – 2050. godina s 1,9 na 1,1 milion tona. Preciznije, očekuje se da će taj pad biti blaži 2035. godine, nakon čega bi proizvodnja nafte mogla naglo i prestati, javlja portal ‘Energy World Magazine’ .

Proizvodnja je, takođe, pala za četvrtinu, a prošle godine prodaja je pala za 17 posto.

Plinska kompanija, zajedno s austrijskim OMV Petromom, kontrolira skoro svu proizvodnju prirodnog plina u Rumuniji. Ova kompanija nastavlja istraživati sedam lokacija na kopnu u Rumuniji.

OMV Petrom, najveći proizvođač nafte i plina u jugoistočnoj Evropi, zajedno s rumunskom kompanijom Hunt Oil Company prošle godine je započeo eksperimentalnu eksploataciju depozita plina, takođe, u Buzau regiji gdje je grupa uložila 17 miliona eura.

U narednih nekoliko godina Rumunija će početi koristiti eksploataciju plina na dva mjesta u Crnom moru. U 2018. eksploataciju počinju Oil & Gas i rumunska kompanija Carlyle International Energy Partners, slijede ih Američki Exxon i najveća rumunska naftna kompanija OMV Petrom koje su radove najavile za 2020. godinu.

Sa ovakvim pristupom Rumunija bi za nekoliko godina mogla da postane energetski nezavisna. Osim toga ulaze u geostratešku igru velikih igrača gdje je neminovna saradnja sa “velikim facama”.