Članice OPEK-a nastaviće da ograničavaju proizvodnju nafte

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i države van tog kartela spremaju se da nastave ograničenje proizvodnje u naporu da se podignu cijene

Ove mjere bi ipak mogle biti kratkoročne zbog američkih proizvođača nafte iz škriljca. S cijenama iznad 50 dolara za barel, ti proizvođači se sve više uključuju u tržište, što je već dijelom poništilo efekte ograničenja proizvodnje u OPEK-u i među drugim velikim proizvođačima.

Analitičari ocjenjuju da se cijena nafte neće bitno povećati u narednim mjesecima, što je dobra vijest za potrošače, ali ne i za velike izvoznike koji imaju probleme s budžetom, kao što su Venecuela i Brazil.

Posljednje ograničenje je dogovoreno u novembru kada je OPEK dogovorio smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, dok su zemlje van kartela na čelu s Rusijom prihvatile dodatno smanjenje od 600.000 barela dnevno.  Taj dogovor ističe krajem juna, a proizvođači pripremaju novi sporazum koji bi važio devet mjeseci.

Saudijski ministar za naftu Halid al-Fatih rekao je da se zalihe već smanjuju.

Nafta je poskupjela poslije dogovora OPEK-a prošle godine, ali ne onoliko koliko su se u kartelu nadali. Sirova nafta je sada nešto iznad 50 dolara, dok je 2014. bila iznad 100 dolara, ali je to ipak dovoljno da se na tržište vrate američki proizvođači iz škrljica za koje je crpljenje nafte skuplje.