Azijske berze pale, euro najviši u posljednje dvije godine

Berza

Na azijskim berzama u petak se cijene akcija stabilno kreću oko najviših nivoa u 10 godina, dok je kurs eura prema dolaru dostigao najviši nivo u gotovo dvije godine jer se spekuliše da bi Evropska centralna banka uskoro mogla početi smanjivati podsticajne mjere

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto, a blago su pale i cijene akcija u Australiji, Hong Kongu te Šangaju. Berzanski indeksi u Južnoj Koreji i Singapuru porasli su oko 0,1 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Taj je indeks u posljednje dvije nedjelje ojačao gotovo 5 odsto i primakao se najvišem nivou u gotovo 10 godina, pa su se jutros ulagači odlučili na predah.

Tim više što su juče na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih nivoa. Bila je to posljedica opreza ulagača, nakon rasta cijena akcija prethodnih dana, ali dobri ekonomski pokazatelji u svijetu i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati američkih kompanija podržavaju tržišta.

Nakon prve nedjelje sezone objava poslovnih izvještaja kompanija, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade firmi iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 8,6 odsto, a prihodi za 4,6 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Podršku tržištima pruža i relativno visoka razina cijene nafte, koja se juče na londonskom tržištu u jednom trenutku probila i iznad 50 dolara po barelu, po prvi put od početka juna.

Jutros je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,1 odsto, na 49,30 dolara.

A na valutnim je tržištima kurs eura jutros dostigao 1,1630 dolara, najviši nivo od avgusta 2015. godine, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1550 dolara.

Uspon eura uslijedio je juče nakon što je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi poručio da bi se o smanjenju podsticajnih mjera moglo početi razgovarati u jesen.

Iako Draghi nije izričito naveo datum kada bi ECB mogla izmijeniti svoje programe kupovine obveznica, ulagači su njegove komentare protumačili kao najavu zaoštravanja monetarne politike iduće godine.

Kako je dolar oslabio prema euru, njegov je indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros skliznuo na 94,32 boda, najniži nivo od avgusta prošle godine.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 112,10 jena, kao i juče u ovo doba.