Azijske berze u plusu nakon Trampovog povratka u Bijelu kuću

Berza

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,7 posto i dostigao rekord u dvije nedjelje.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 0,8 posto. Na kineskim se berzama zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok Dow Jones i S&P 500 indeksa za više od 1,5 posto, nakon vijesti da je predsjednik Tramp u ponedjeljak napustio vojnu bolnicu Walter Reed, u kojoj se od petka liječio od covida-19, te se helikopterom vratio u Bijelu kuću.

Dolar oslabio drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta blago pala drugi dan zaredom. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,42 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,78 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,60 na 105,70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na euro, pa je cijena eura dostigla 1,1790 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1725 dolara.