Wall Street: Indeksi bez promjene, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u utorak u opreznom trgovanju Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromjenjeni, dok je Nasdaq dostigao novi rekord zahvaljujući usponu cijena akcija u tehnološkom sektoru

Dow Jones oslabio je 0,01 posto, na 20.979 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,07 odsto, na 2.400 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,33 odsto, na rekordnih 6.169 bodova. Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa juče su cijene akcija porasle samo u dva, a najviše u tehnološkom sektoru, za 0,5 odsto.

To se najviše zahvaljuje skoku cijene akcija Microsofta za 2 odsto, jer se očekuje da će firme i vlasti više trošiti na zaštitu informatičkih sastava nakon masovnog hakerskog napada ucjenjivačkim softverom koji je tokom vikenda pogodio računarske mreže firmi i javnih ustanova u više od 150 zemalja svijeta.

Ulagači su oprezni jer se plaše odgode planova predsjednika Donalda Trumpa u vezi poreske reforme nakon vesti da je Trump otkrio strogo povjerljive informacije na sastanku s ruskim ministrom spoljnih poslova, što je izazvalo novu buru na političkoj sceni u Washingtonu.

Prijeti opasnost da će politički slučajevi odvratiti Trumpovu pažnju s planova o poreskoj reformi, a cijene su akcija posljednjih mjeseci rasle upravo zbog Trumpovih obećanja da će smanjiti poreze, a povećati državnu potrošnju. Zbog toga ulagače juče nije ohrabrio ni podatak o snažnom rastu industrijske proizvodnje u SAD-u.

Ulagači su, kažu analitičari, još uvijek pod utiskom prošlonedjeljnog podatka o sporijem nego što se očekivalo rastu prometa u trgovini na malo, što ukazuje na usporavanje rasta ekonomije.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 odsto, na 7.522 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,02odsto, na 12.804 boda, a pariski CAC 0,21 odsto, na 5.406 bodova.