Opstanak Aerodroma RS ugrožavaju gubici i tužbe

Region

Poslovanje “Aerodroma RS” zavisi od dotacija Vlade, a akumulirani gubici iz ranijih godina čine skoro polovinu kapitala, što može uticati na opstanak ovog preduzeća

Na ove probleme javnog preduzeća ukazala je nezavisna revizorska kuća “Aditon”, koja je “Aerodromima RS” za finansijske izvještaje za 2016. dala pozitivno mišljenje.

Naglasili su da preduzeće ostvarenim prihodima ne namiruje ni polovinu rashoda, a uz subvencije Vlade RS nakon dužeg perioda, drugu godinu u kontinuitetu iskazalo je dobitak u poslovanju.

Revizori su skrenuli pažnju i na vrijednost sporova u iznosu od 730.933 KM u kojima su “Aerodromi” tužena strana.

– Preduzeće su tužili “Zif Polara Invest fond” i “Zif Kristal Invest fond”, a vrijednost sporova je 215.387, odnosno 506.571 marku. Ishodi ovih parnica su neizvjesni, a “Aerodromi RS” nisu rezervisali novac za pokriće troškova u slučaju da sporove izgube. Pored toga, preduzeće su tužila dva radnika koja traže naknadu 8.975 KM – navedeno je u izvještaju revizora.

S druge strane, “Aerodromi RS” vode sudsku parnicu protiv avio-kompanije “BH erlajns” iz Sarajeva radi naplate potraživanja od 254.252 marke bez zateznih kamata.

U ovom sporu presuđeno je u korist “Aerodroma RS”, ali novac još nije naplaćen.

(Glas Srpske)