Rusi žele ekonomsku zonu u Beogradu, za prodaju aviona

Region

Rusija je zainteresovana da u Beogradu otvori ekonomsku zonu u okviru koje bi radio i centar za prodaju novog putničkog aviona “MS-21”, koji je ozbiljna konkurencija “erbasu” i “boingu”, pišu “Večernje novosti”

Ideju je tokom susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem saopštio potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin, a prema izvorima lista, ovo bi uskoro trebalo da bude tema na sastanku međuvladinih komisija dvije države.

Ekonomska zona, ako zaživi, bila bi primamljiva za investitore i industrijalce sa Zapada koji, zbog sankcija Rusiji, nisu u mogućnosti da direktno trguju sa Rusima, dok bi Srbija imala svoju računicu. Rogozin je ubijeđen da bi ostvarenje ideje o ekonomskoj zoni učvrstilo, ne samo strateške, već i ekonomske veze Srbije i Rusije.

On se nada da će, nakon formiranja vlade Srbije, biti zaključeno nekoliko novih ugovora koji se direktno odnose na trgovinske razmjene.

“Njih dvojica su razgovarala o skoroj isporuci šest `migova 29`, tenkova, transportnih aviona i borbenih vozila za potrebe Vojske Srbije, ali je Rogozin iskoristio priliku da afirmiše i ovu primamljivu zamisao”, rekao je izvor lista.

Ponos ruske avijacija “MS-21” opremljen je najmodernijom elektronikom i motorima, može da preveze od 163 do 211 putnika, a Rusi tvrde da je stiglo već 175 fiksnih porudžbina avio-kompanija koje ga žele. Avion je napravljen od laganih kompozitnih materijala, a proizvođač tvrdi da je brži i ekonomičniji od zapadnih konkurenata i da će kompanije njegovom kupovinom uštedjeti do tri miliona dolara.