Agrokor se oglasio o blokadi koju je zatražila Sberbanka

Region

Ruska Sberbanka predala je nadležnim sudovima u Beogradu i Zrenjaninu zahtjeve za zabranu prodaje imovine Frikoma i Dijamanta koji posluju u sastavu Agrokora, a kako su naveli u Agrokoru ta mjera ni na koji način neće uticati na realizaciju kredita

– Privremena mjera na raspolaganje dionicama Agrokorovih kompanija u Srbiji neće ni na koji način uticati na realizaciju kredita. Ugovor je potpisan, a davanje zaloga na dionice kompanija u Srbiji nije ni bilo predviđeno sredstvo osiguranja jer to ne bi bilo u skladu sa zakonom. Agrokor pod vanrednom upravom poštuje zakone u svim zemljama u kojima posluje – komentarisali su u Agrokoru za regionalnu tv N1 jučerašnji potez ruske banke.

– U igri oko nove kreditne linije za Agrokor Rusi su, bar zasad, nadigrali hrvatsku državu. Ruski Sberbank je Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnio zahtjev za zabranu raspolaganja imovinom Frikoma i Dijamanta – piše list Politika, pozivajući se na “izvore upućene u pregovore”.

List navodi da je time vanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak spriječen da otuđi ili finansijski optereti ta dva preduzeća koja su dio Agrokorove imovine u Srbiji i da je onemogućeno njihovo stavljanje u zalog prilikom uzimanja novog kredita.

– Ante Ramljak ne samo da neće moći, bez srpske države i ruske banke, da založi te dvije kompanije kao kolateral za krovni kredit Agrokora, već neće moći ni samostalno da odlučuje o njihovoj prodaji – navodi Politika.