Felps se trkao sa bijelom ajkulom, publika nije bila oduševljena

Sport

Kada čujete najavu „Majkl Felps će se trkati sa velikom bijelom ajkulom“ to, naravno, izazove pažnju jer…

Sa jedne strane je najuspješniji olimpijac svih vremena, sa druge najveća ajkula koja postoji. Samo, iako je „trka“ održana, malo ko je ostao zadivljen viđenim.

Naime, ni u jednom jedinom trenutku Majkl Felps nije našao pored opasne grabljivice, već je on plivao „svoju trku“, a u montaži je dodata „velika bijela“ kako pliva pored njega, iako je ona snimana na potpuno drugoj lokaciji. Prosto, trka i nije bila klasična trka, već upoređivanje rezultata, što je mnogobrojnu svjetsku publiku koja je iščekivala ovoj spektakl razočaralo. „CGI ajkula protiv Felpsa? Mogao sam i ljepše da provedem ovu noć“, napisao je jedan razočarani gledalac na Tviteru.

Ova ajkula nije bila kompjuterski dizajnirana, dakle nije u pitanju bio klasična CGI kreativnost, već su naučnici najprije snimili kako plijenom mame veliku bijelu ajkulu i mjere koliko joj treba da pređe 100 metara, a onda je, na potpuno drugoj lokaciji, Felps uskočio u vodu i pokušao da u vrlo sličnim uslovima prepliva pomenutu distancu.

Kada su se rezultati uporedili, velika bijela ajkula je pobijedila za dvije sekunde, njeno vrijeme je bilo 38,1, a Felpsovo, uz pomoć specijalno dizajniranih peraja da bi imao veće šanse za uspjeh, 36,1 sekund.

„Trka“ je održana blizu ostrva Bimini na Bahamima, i to u prilično hladnoj vodi – temperatura je bila 13,3 stepena na Celzijusovoj skali, naspram 21 koliko je obično u olimpijskim bazenima. Ipak, i pored prilično hladne vode, i kostima koji je bio debeo samo milimetar, Felps je najprije razvio brzinu od 14 kilometara na sat i poveo u pomenutoj „trci“, ali je posle 25 metara velika bijela ajkula pokazala da je spremnija za plivanje u ovakvim uslovima, ostvarivši pomenuti rezultat, dovoljan za pobjedu.

„Naravno da nismo mogli da stavimo Majkla u jednu stazu, a ajkulu u drugu. Morali smo da uradimo simulaciju. A koristili smo brojne naučne podatke do kojih smo došli da bi ova trka donijela što bolji prikaz uporednih mogućnosti“, rekao je doktor Tristan Gatridž, vodeći naučnik u timu koji je vršio ovo ispitivanje.

Što se Felpsa tiče, on je, kako to biva u sportu, „imao samo riječi hvale za svog rivala“.

„Prije nego što sam uskočio u okean, znao sam koliko će hladno biti. Kao plivač, bio sam potpuno svjestan da će uslijediti šok za moje tijelo, kako zbog hladnoće vode, tako i zbog vrlo, vrlo tankog kostima u kome sam bio. Bilo je jezivo, ledeno. Ali, moram ipak da istaknem da mi je potpuno fascinantno da životinje preživljavaju u ovoj vodi i pritom mogu da razviju brzinu i od 40 kilometara na sat“, rekao je Felps, koji je plivao brzinom od 8,8 kilometara na sat kada je postavio svjetski rekord u trci delfin stilom.

Ako je za utjehu navijačima ovog osvajača 28 olimpijskih medalja, od čega 23 zlatne, Majkl Felps je tokom naučnog testiranja uspio da pobijedi jednu ajkulu, ali je ipak izgubio ukupnim rezultatom 1:2. Naime, na 50 metara „trkao“ se najprije sa čekić-ajkulom, koja je pobijedila rezultatom 15,1 sekund naspram Amerikančevih 18,7, dok je Felps pobijedio crnovrhog grebenskog morskog psa, vrlo rasprostranjenu „rif ajkulu“, sa 18,7 – 18,9. Konačni trijumf svojoj ekipi obezbijedila je „velika bijela“.