Kineski klubovi potrošili bogatstvo na fudbalere

Kineski fudbalski klubovi potrošili su u zimskom prelaznom roku rekordnih 388 miliona eura, uprkos restrikcijama „iracionalnih“ transfera

Novi rekord premašio je onaj postavljen prošle godine, kada je u istom periodu potrošeno 345 miliona eura. Ovo je druga uzastopna godina da kineska Superliga u zimskom prelznom roku troši više od engleske Premijer lige, koja je ove godine potrošila 259 miliona eura.

Brazilac Oskar prešao je iz Čelsija u Šangaj SIPG za 60 miliona eura, što je azijski rekord, a agađa se da će zarađivati 24 miliona godišnje, što znači da je drugi najplaćeniji igrač svijeta. Odmah iza njega je Argentinac Karlos Tevez, koji je potpisao za Šangaj Šenhua. Mnoge druge zvijezde su otišle u Kinu, među kojima su Aksel Vitsel, Alešandre Pato, Džon Obi Mikel ili Rikardo Karvaljo.

Dolazak Oskara i Teveza uslijedio je prije nego što su vlasti najavile propise kojima se ograničavaju „iracionalni“ troškovi. Plate igrača biće sada „razumno ograničene“, a klubovi Superlige moći će na terenu da imaju najviše trojicu stranaca.

Lokalni stručnjaci procjenjuju da su skupi transferi posljedica toga što predsjednici klubova žele da se dodvore predsjedniku Kine, Si Đinpingu, koji je veliki ljubitelj fudbala. Kina pokušava da izraste u fudbalsku silu. Vlasti sada žele da ograniče tu potrošnju i usmjere novac klubova u razvoj mladih domaćih igrača.

Prema izvještaju FIFA, Kina je 2016. postala peti najveći potrošač u međunarodnim transferima, na koje je potrošila 426 miliona eura, a  godinu prije toga bila je tek na 20. mjestu. Najveći potrošač i dalje je engleska Premijer liga, koja je potrošila 1,3 milijarde eura.