Još jedna žrtva krosovera: Ford ukida model B-MAX

Automobil

Fordov mini-ven koji se izrađuje u susjednoj Rumuniji, prestaće da se proizvodi u septembru usljed sve manje tražnje

Rastuća naklonost evropskih kupaca prema krosover/SUV modelima dovešće do gašenja proizvodnje još jednog MPV vozila. Nakon najave da će Kia odustati od dalje proizvodnje modela Venga, i Ford je odlučio da ukine model B-MAX.

Najmanji Fordov MPV model, koji se od juna 2012. sklapa u pogonu u Rumuniji, prestaće da se izrađuje u septembru. B-MAX nije ostvario prodajne rezultate koji su se od njega očekivali, pa ova odluka menadžmenta Forda ne predstavlja veliko iznenađenje, pogotovu ako se zna da će ga na proizvodnim trakama zamijeniti potkompaktni krosover EcoSport koji ima veći tržišni potencijal.

Inače, Ford B-MAX pripada istom automobilskom segmentu kao i „kragujevački“ FIAT 500L koji je ove godine kompletno redizajniran, i koji je najprodavaniji model u svojoj klasi u Evropi.

Ford polaže velike nade u krosover EcoSport, pa je za potrebe proizvodnje ovog automobila u Rumuniji angažovao oko 1.700 radnika, a očekuje se da prvi primjerci budu napravljeni tokom jeseni.

Evropska verzija EcoSporta imaće premijeru na sajmu automobila u Frankfurtu, u septembru, i ne bi trebalo da se mnogo razlikuje od svog američkog rođaka, a nepoznanica je da li će se u Evropi ovaj model prodavati i u verziji 4×4 ili samo u varijanti sa prednjim pogonom.