Ovo su najbrži automobili svijeta

Postoji mnogo načina za mjerenje odličnosti i ekskluzivnosti automobila, ali brzina je stvar koju najviše ljudi voli

Hennessey Venom GT (434 km/h)
Kombinacija Lotus Elise šasije i 7.0 litarskog twin-turbocharged V8 motora sa 1.244 KS daju nam najbrži automobile svijeta. Hennessey je zabilježio maksimalnu brzinu od 434 kilometra na sat prošle godine, ali samo u jednom pravcu. Kako je ovo ručno napravljeni automobil, neki tvrde da on ne treba da ponese prvo mjesto na ovoj listi, a ne priznaje ga ni Ginisova knjiga svjetskih rekorda.

Bugatti Chiron (420 km/h)
Bugatty Veyron je bio pravi monumentalni primjer inženjeringa, odnosno superautomobil sa nevjerovatnim performansama. Nakon deset godina proizvodnje, predstavljen je njegov nasljednik, odnosno Bugatti Chiron o kom možete čitati i slušati na sve strane. Chiron poboljšava sve “zaostatke” Veyrona. U legalnim podešavanjima, Chiron sa svojih 1.500 ks predstavlja pravu zvijer okovanu lancima. Chiron nije samo brzinac, on predstavlja pravi primjer luksuza na četiri točka. Pored vrhunskog enterijera i eksterijera, on ima i dekadentni zvučni sistem sa dijamantskim dijafragmama. Naravno, njegova cijena savršeno prati cijelu ovu priču.

Bugatti Veyron Super Sport (431 km/h)
Kada je Volkswagen grupacija kupila Bugatti brend, oni su imali samo jedan cilj, a to je bila konstrukcija najbržeg automobila svijeta. Originalni Veyron je predstavio ostvarenje njihovog cilja sa quad-turbocharged W16 motorom koji proizvodi 1.000 ks. Ipak, njemu je krunu brzo preoteo SSC Ultimate Aero, pa se Bugatti vratio na scenu sa Veyron Super Sport verzijom, kojai ma 1.200 ks i brojne aerodinamične karakteristike.

SSC Ultimate Aero (411 km/h)
Shelby SuperCars (SSC), nemaju nikakve veze sa Karolom Šelbijem i njegovom kobrom, ali su u jednom trenutku posjedovali najbrži automobil svijeta. Kao što smo maloprije pomenuli, ovaj automobil je sa trona svrgnuo Bugatti Veyron Super Sport model, a u tome mu je pomogao 6.3 litarski twin-turbocharged V8 motor sa 1.287 ks.

Saleen S7 Twin Turbo (399 km/h)
Među ljubiteljima vrhunskih performanski, Saleen S7 je prava legenda, iz nekoliko razloga – on posjeduje egzotičnu stilizaciju, nenormalne performanse i nevjerovatni potencijal za tjuniranje. Ipak, privlačnost ovog modela je otišla u istoriju. Izgrađen na laganoj šasiji od aluminijuma i čelika, ovaj model ima 7.0 litarski V8 motor koji je proizvodio 550 ks, zbog kog je od nula do sto letio za 3.3 sekunde. Sada, njegov motor proizvodi 750 Kks, pa lagano dostiže brzinu od 399 km/h.

Koenigsegg CCR (389 km/h)
Švedski superautomobil Koenigsegg kratko vrijeme je nosio titulu najbržeg automobila na svetu. Zapravo, to je bila CCR verzija, koja je u stvari ranija generacija Koenigsegg automobila koje poznajemo danas. Ovaj model je imao 4.7 litarski V8 motor, telo od karbona i ne mnogo toga kada govorimo o elektronici. Uprkos impresivnim statistikama, ovaj model je brzo zamijenjen CCX verzijom, a potom trenutno popularnom Agerom.

Pagani Huayra BC (383 km/h)
Niko živ ne bi Pagani Huayra nazvao pitomim vozilom, baš zbog AMG biturbo V12 motora, zbog kog je ovo definicija zvijeri. Lagan i moćniji nego ikad, Huayra BC motor proizvodi 789 ks, pa samim tim nismo iznenađeni što ovaj model očas posla i bez mnogo muke dostiže nevjerovatnu brzinu od 383 km/h.

Zenvo ST1 (374 km/h)
Jedan od samo nekoliko automobila visokih performansi koji potiču iz Danske je takođe jedan od najbržih automobila ikada. Ovaj model predstavlja nam vrhunski danski inženjering i kombinuje 6.8 litarski V8 motor sa superchargerom i turbochargerom, kako bi izvukao maksimalnih 1.104 ks. Na otvorenom putu, ovaj automobil lako dostiže svoju maksimalnu brzinu, koja je, moramo napomenuti, elektronski ograničena. Vjerujemo da bi bez ograničenja ovaj model bio još brži, što je možda i malo zastrašujuće.

Noble M600 (362 km/h)
Kada razmišljamo o britanskim superautomobilima, na pamet nam padaju McLaren, Aston Martin i Jaguar, ali Noble Automotive definitivno zaslužuje našu pažnju. Ovaj brend se na sceni pojavio 1999.godine i svakako je oblikovao jedan dio istorije automobilizma. Kada su predstavili svoj M600 2009.godine, oni su bez ikakvih problema pobijedili Bugatti Veyron. Sa 650 ks, ovaj model od nule do stotke stiže za 3 sekunde.

Apollo Arrow (358 km/h)
Na prošlogodišnjem sajmu u Ženevi, imali smo prilike da vidimo mnogo superautomobila, a Apollo Arrow se definitivno izdvajao iz mase. Sa jarko narandžastom bojom i tijelom koje je oblikovano poput zmaja, ovaj model je bio fantastični primjer dizajna. On u sebi sadrži 4.0 litarski biturbo V8 motor koji je prilagođen tako da proizvodi 1.000 ks i za 2.9 sekundi dostiže brzinu od 100 na sat.

Lamborghini Veneno (355 km/h)
Lamborghini Veneno nam dokazuje onu tvrdnju – koliko para toliko muzike. On se pojavljivao na listama najskupljih automobila svijeta, sa cijenom od 4.5 miliona dolara. Sa 6.5 litarskim V12 motorom, ovaj Lambo lagano dostiže stotku za 2.9 sekundi, sve dok ne udari maksimalnu brzinu od 355 kilometara na sat.

Aston Martin One-77 (354 km/h)
One-77 je najekstremniji Aston Martin ikada, a i najbrži. On je sasvim drugačija zvijerka u odnosu na druge modele ovog brenda. Samo 77 primjeraka je proizvedeno, a svaki ima 7.30 litarski V12 motor koji proizvodi 750 ks. Iako je realno spreman za trke, ovaj model ima dekadentniji i luksuzniji izgled koji će vozačima pružiti neprevaziđen komfor.