Gubitak Agrokora iznenađujuće veći od očekivanog

Finansije

Gubitak Agrokora u prošloj godini, prema prvim nezvaničnim procjenama dobro upućenih krugova, mogao bi da iznosi od 1,6 do 2 milijarde eura

Konačni zvanični rezultati revizije poslovanja koncerna, koju radi revizorska kuća PrajsvoterhausKupers (PWC), biće poznati u septermbru ove godine, dok se rezultati poslovanja kompanija listiranih na berzi očekuju krajem ovog mjeseca, a svi ostali poslovni izvještaji preduzeća, uključujući i za Konzum, biće objavljeni tokom avgusta, piše zagrebački Jutarnji list.

Prema nezvaničnim informacijama Jutarnjeg lista, gubitak Agrokora u prošloj godini ukupno iznosi čak 20 milijardi kuna (2,7 milijardi eura), međutim, kada se otpišu međusobna potraživanja kompanija unutar koncerna i izvrše drugi računovodstveni otpisi, gubitak bi mogao da iznosi od 12 do 15 milijardi kuna.

Koliko se može saznati, iskazani gubitak dijelom će se pokriti iz zadržane dobiti Agrokorovih kompanija tokom prethodnih godina, i na račun vrijednosti kapitala.

Mada se očekivalo da će revizija poslovanja na kraju pokazati gubitak, iznos koji se spominje ipak je iznenadujuće veliki, posebno ako se ima u vidu da je Agrokor, prema prvobitnom izvještaju, koji je potpisala revizorska kuća „Bejker i Tili“, u prvih devet mjeseci 2016. imao dobit od gotovo 400 miliona kuna (54 miliona eura), navodi Jutarnji.

Međutim, riječ je o temeljnoj revalorizaciji i usklađivanju bilansa, pri čemu je PWC vjerovatno obuhvatio i poslovanje Agrokora u prethodnim godinama radi sagledavanja cjelokupne poslovne slike u 2016. godini.

Zato je moguće da se dijelom radi o “kumulativnom” gubitku i iz drugih godina.

U 2015. godini, Agrokor je službeno prijavio dobit od 1,2 milijarde kuna, a ako je u 2016. gubitak bio na nivou reda veličine od desetak milijardi kuna, čini se logičnim da je i prethodnih godina bilo značajnih šminkanja poslovnog bilansa, ocjenjuje se u tekstu.

Postavljajući pitanje šta bi objava tako bombastičnog gubitka mogla da znači za sam proces finansijskog i poslovnog restrukturiranja Agrokora, Jutarnji piše da u poslovnim krugovima kažu da ne treba očekivati nikakve potrese, jer se radi samo o knjigovodstvenom sređivanju stanja u koncernu.

Ono što će biti ključno u narednim mjesecima jeste postizanje nagodbe između povjerilaca i budućnost kompanija iz sastava Agrokora.

Pored konsolidovanog gubitka, najesen će, kako se dodaje, biti poznata i ukupna vrijednost potraživanja, a očekuje se i formiranje stalnog vijeća povjerilaca, i konačno, postizanje nagodbe.