Saudi Aramco ostvario rast prihoda od 39 odsto

Finansije

Saudi Aramco je u trećem kvartalu ostvario rast prihoda od 39 odsto i rekordne gotovinske tokove u iznosu od 45 milijardi dolara, saopšteno je iz ove naftne kompanije.

Neto dobit kompanije je u trećem kvartalu ove godine iznosi 42,4 milijarde dolara, što predstavlja značajan rast u odnosu na 30,4 milijarde dolara, koliko je ostvareno u istom periodu prošle godine, piše Financial Times.

Iz kompanije navode da je dividenda od 18,8 milijardi dolara iz prošlog kvartala plaćena u ovom i da će slična svota biti isplaćena u sljedećem tromjesečju.

– Dok na cijene sirove nafte u ovom periodu utiče kontinuirana ekonomska nestabilnost, naše dugoročne prognoze su da će potražnja za naftom nastaviti da raste do kraja decenije, uzimajući u obzir da je svijetu potrebna pristupačna i pouzdana energija – rekao je generalni direktor kompanije Amin Naser (Amin Nasser).

Saudijska Arabija je prošlog mjeseca učestvovala u donošenju odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela, čime se direktno suprotstavila Sjedinjenim Američkim Državama, koje su se zalagale za povećanje, prenosi Bankar.me.