Wall Street: Polovičan učinak indeksa na kraju nedjelje

Berza

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dostigao novi najviši nivo u istoriji, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih nivoa zbog pada cijena akcija u tehnološkom sektoru

Dow Jones ojačao je 0,39 dsto, na 21.796 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,10 odsto, na 2.475 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 odsto, na 6.382 boda. Novi rekord Dow Jones indeksa najviše se zahvaljuje skoku cijene akcija Verizona za više od 7,5 odsto, nakon što je najveći američki mobilni operator objavio bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

S druge strane, najviše su juče pale, za 0,8 odsto, cijene u tehnološkom sektoru, i to iako je akcija Facebooka poskupjela gotovo 3 odsto, nakon što je najveća svjetska društvena mreža objavila poslovne rezultate.

Pad tehnološkog sektora, nakon snažnog uspona prethodnih dana, glavni je razlog zbog čega su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih nivoa.

Znatno su juče pale i cijene akcija u prometnom sektoru, nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata poštanske kompanije UPS. To je zabrinulo ulagače jer se taj sektor smatra svojevrsnim barometrom situacije u ekonomiji.

I narednih dana u fokusu ulagača biće kvartalni rezultati kompanija. Od početka sezone objava izvještaja o poslovnim rezultatima izvijestila je gotovo polovina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je većina prebacila očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle za 10,7 odsto, dok su prije nedjelju dana očekivali rast zarada od oko 8 odsto.

A na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 odsto, na 7.443 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,76 odsto, na 12.212 bodova, a pariski CAC 0,06 odsto, na 5.186 bodova.