Wall Street: Treći uzastopni pad Dow Jonesa i S&P 500

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 pali treći dan zaredom, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena akcija u energetskom sektoru nakon pada cijena nafte

Dow Jones oslabio je 0,33 odsto, na 20.855 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,23 odsto, na 2.362 boda. Nasdaq indeks ojačao je 0,06 odsto, na 5.837 bodova.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa treći dan zaredom ponajviše je posljedica pada cijene akcija u energetskom sektoru za 2,5 odsto, što je njihov najveći dnevni gubitak u gotovo šest mjeseci.

Cijene nafte potonule su juče više od 5 odsto nakon što je objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedjelje porasle više nego što se očekivalo.

Članice OPEC-a smanjuju proizvodnju kao što je dogovoreno krajem prošle godine kako bi se ublažila neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje na tržištima, ali s druge strane, u SAD-u proizvodnja raste, pa su zalihe i dalje na rekordnim nivoima.

Znatno su, 1,5 odsto, juče pale i cijene akcija u nekretninskom sektoru, koje su osjetljive na kretanje kamatnih stopa, nakon što je najveća američka agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u privatnom sektoru u februar otvoreno 298.000 novih radnih mjesta, znatno više nego što se očekivalo. Taj podatak najavljuje i da će službeni podaci o zapošljavanju u SAD-u u februaru, koji će biti objavljeni u petak, biti dobri što znači da bi čelnici američke centralne banke već na sjednici naredne nedjelje mogli povećati ključne kamatne stope.