Zašto je EU isključila 10 velikih banaka iz posla prodaje novih obveznica?

Eurozona

Evropska unija isključila je 10 velikih banaka iz posla prodaje novih EU obveznica kojima se finansira EU fond oporavka od 800 milijardi eura. Razlog isključivanja su raniji slučajevi tržišnih manipulacija, to jest kršenje propisa o zaštiti tržišnog nadmetanja.

Među isključenima su velika imena svjetske finansijske industrije kao što su JPMorgan, Citigroup, Bank of America, Barclays, Natixis, Nomura, NatWest, Deutsche Bank, Credit Agricole i UniCredit.

Posljednjih pet spomenutih ne smiju da imaju veze s novim EU obveznicama zbog presude koja je pala prošli mjesec, a prema kojoj su formirali kartel tokom dužničke krize eurozone prije više od deset godina. Citigroup, JPMorgan i Barclays isključeni su uz NatWest jer je prije dvije godine otkriveno kako su manipulisali deviznim tržištima između 2007. do 2013. godine, te drugih finansijskih skandala. Deutsche Bank i Credit Agricole ne smiju da učestvuju u emisiji novih obveznica EU jer je u martu presuđeno da su oformile kartel za trgovanje obveznicama, prenosi Jutarnji list.

Lista isključenih banaka uključuje 7 od 10 najvećih finansijskih kuća, inače uključenih u emisije državnih i nadnacionalnih dugova. No, to što je iz posla s izdanjem obveznica isključena većina najvećih igrača nije omelo emisiju novog EU duga. U najvećem dužničkom izdanju EU do sada, Brisel je uspio da plasira 20 milijardi 10-godišnjih obveznica uz potražnju koja je sedam puta premašivala traženi iznos.

Portparol Evropske komisije poručio je kako banke koje su kršile pravila EU o zaštiti tržišne konkurencije “neće biti pozivane na tendere za individualna sindicirane transakcije” jer žele da osiguraju da oni koji sklapaju poslove s EU budu potpuno čisti partneri. Od banaka koje su isključene iz posla s obveznicama očekuje se da pokažu kako su preduzele mjere koje će sprjiečiti buduće kršenja pravila tržišnog nadmetanja.

Kako spriječiti monopol?

Deset banaka isključenih iz posla s obveznicama nalaze se redom na listi 39 takozvanih primarnih dilera (dealer), to jest banaka odgovornih za ponude za obveznice tokom redovnih aukcija dužničkih izdanja s kojima će EU početi u septembru. Ta uloga ponekad zna biti riskantna te banke stoga naknade za sindicirane transakcije tretiraju kao zaslađivače statusa primarnih dilera.

Iz isključenih banaka dolazi komentar kako se narušava ekvilibrijum izdavača i primarnih dilera zbog pitanja koja su riješena prije mnogo vremena.

Fond za oporavak pretvoriće Brisel u jednog od najvećih izdavača duga u Evropi. Ovonedjeljno izdanje od 20 milijardi eura zatvorili su uz učestvovanje BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank i Santander.